Днес иранците ще гласуват на избори за парламент и ключов

...
Днес иранците ще гласуват на избори за парламент и ключов
Коментари Харесай

Иранците гласуват днес, очаква се консерваторите да доминират

Днес иранците ще гласоподават на избори за парламент и основен нравствен орган на фона на опасенията от ниска изборна интензивност и упованията консерваторите да засилят властта си.


От последните избори насам Иран е мощно обиден от интернационалните наказания, които доведоха до икономическа рецесия. Освен това беше разтресен от широкомащабни митинги и замесен в ескалиращото районно напрежение поради войната сред Израел и Хамас.

Повече от 61 млн. души от общо 85-милионното население на Иран имат право да гласоподават за членове на Народното събрание, както и за духовници от Асамблеята на специалистите - органът, който дава отговор за избора на висшия водач на Иран.

Очаква се обаче ниска изборна интензивност, откакто изследване на държавната телевизия сподели, че повече от половината от интервюираните са равнодушни към изборите.

На последните парламентарни избори в страната през 2020 година изборната интензивност беше 42,57% - най-ниската от Ислямската гражданска война през 1979 година насам.

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей прикани за висока изборна интензивност.

" Важно е да покажем на света, че нацията е мобилизирана ", съобщи Хаменей на 28 февруари - в последния ден на акцията.

" Враговете на Иран желаят да видят дали народът взе участие ", сподели той и добави, че в противоположен случай " те ще застрашат вашата сигурност по един или различен метод ".

Сред тези, които следят, са Съединените щати, " множеството европейци, злите ционисти, капиталистите и огромните компании ", сподели той.

Хаменей съобщи, че Съединените щати и Израел, които " деликатно " наблюдават проблемите на Иран, " се опасяват от присъединяване на народа в изборите ".

Ръководителят на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война на Иран (КГИР) Хосейн Салами съобщи, че " всеки глас е като ракета, която се изстрелва в сърцето на най-силните ни врагове ".

" Ако нашият народ желае да взе участие в мощна политическа борба, както в предишното, и да победи враговете, би трябвало да излезе на сцената и да гласоподава ".

КГИР, идеологическите бранители на Ислямската република, означиха, че " мощното присъединяване " ще възпре " задграничните интервенции ".

Иран счита Съединените щати, западните им съдружници и Израел за " врагове " на страната и ги упреква, че се пробват да се намесват във вътрешните ѝ работи.

Кандидатите за Народното събрание се ревизират от Съвета на пазителите, чиито членове се назначават или утвърждават от висшия водач.

Те са одобрили общо 15 200 претенденти от близо 49 000 претенденти, които ще се борят за места в 290-членния парламент.

Анализаторите чакат, че консерваторите и ултраконсерваторите, които имат 232 от общо 290 места в Народното събрание през 2020 година, откакто реформаторските и умерените претенденти бяха дисквалифицирани, още веднъж ще преобладават.

Коалиция от партии, наречена " Реформаторски фронт ", съобщи, че няма да взе участие в " безсмислени, неконкурентни и неефективни избори ".

Бившият ирански президент, реформаторът Мохамед Хатами, беше представен през февруари от консервативния вестник " Джаван " да споделя, че Иран е " доста надалеч от свободни и конкурентни избори ".

Очаква се също по този начин консерваторите да запазят твърда позиция в Асамблеята на специалистите - 88-членен орган, формиран извънредно от мъже ислямски учени.

В изборите вземат участие общо 144 претенденти, само че доста от тях бяха дисквалифицирани, в това число и някогашният сдържан президент Хасан Рухани.

Изборите в петък са първите, откогато Иран беше разтресен от всеобщи митинги, провокирани от гибелта на Махса Амини през септември 2022 година в ареста.

Амини, 22-годишна иранска кюрдка, беше задържана за хипотетично нарушение на строгите правила за обличане на дамите в ислямската република.

Междувременно войната сред Израел и Хамас докара до внезапно повишение на напрежението в района, като протехерански групировки в Ливан, Ирак, Сирия и Йемен вземат участие в конфликти с Израел или със западните му съдружници.

Изборите се организират и на фона на разрушителни интернационалните наказания и възходящи стопански компликации в Иран, където инфлацията е към 50 %, а курсът на локалната валута по отношение на $ се срина./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР