Днес имената на такива видни личности като Бернар Арно, Илън

...
Днес имената на такива видни личности като Бернар Арно, Илън
Коментари Харесай

Първият милионер в света: каква всъщност е тайната на неговото богатство

Днес имената на такива видни персони като Бернар Арно, Илън Мъск и Джеф Безос се свързват с несметни благосъстояния и голямо въздействие върху света. Бернар Арно, притежател на първокласни марки като Louis Vuitton, стана първият човек в историята, чието положение надвишава 200 милиарда $. Илън Мъск, чиито софтуерни достижения в Tesla и SpaceX трансформираха бъдещето на цели промишлености, неведнъж е оглавявал листата на най-богатите хора на планетата. А Джеф Безос, създателят на Amazon, трансформира един дребен стартъп в най-големия онлайн ритейлър. Питали ли сте се обаче кой е бил първият милионер в света? Как е съумял да натрупа такова необикновено положение по това време?

Първият доларов милионер в света е спечелил благосъстоянието си от петрол

Най-първият милионер в историята

В историята на човечеството постоянно е имало богати хора. Така да вземем за пример египетските фараони са имали злато, големи територии и други полезности. Същото може да се каже и за античните римски императори. Трудно е обаче да се реши какъв брой пари са имали по актуалните стандарти, тъй че те не могат да бъдат наречени първите милионери в света.

Възможно е египетските фараони да са били по-богати от Рокфелерови, само че това няма по какъв начин да се каже и сигурно да потвърди

И по този начин за първия милионер в света се смята Джон Рокфелер. Той печели извънредно доста пари от продажбата на петрол и слага началото на цяла династия от богати хора, която съществува и до през днешния ден.

Детството на Джон Рокфелер

Джон Рокфелер е роден на 8-ми юли 1839 година в Ню Йорк и е отгледан от доста необикновени родители. Баща му, Уилям Рокфелер, е обичал да се забавлява и да поема опасности, като постоянно се е включвал в съмнителни планове. Понякога изчезвал за месеци и се прибирал или с пари, или без нито цент в джоба си.

Майката на Джон, въпреки това, била строга, религиозна и извънредно спестовна жена. Смята се, че тя е научила сина си на усърдие и спестовност, които по-късно стават основни фактори за неговия триумф.

Джон Рокфелер през 1875 година, когато е на 36 години

Въпреки непостоянството на татко си, Джон се научава да борави с пари от ранна възраст. Уилям постоянно мамел децата си при покупко-продажбите, с цел да ги приучи към живота в зрелост. Това, както и възпитанието на майка му, оказва помощ на Джон да развие композиция от прозорливост и усърдие.

Изненадващо, Джон Рокфелер не получава колежанско обучение – татко му е уверен, че умеенето да счита и да води счетоводство е задоволително за триумфа. На 16-годишна възраст Рокфелер стартира работа в офис, а три години по-късно основава лична организация, която се занимава с търговия със зърно и други артикули.

В последна сметка се оказва, че основата за превръщането му в първия милионер в света е заложена в Джон Рокфелер още от най-ранна детска възраст.

От какво забогатява Джон Рокфелер

Първият милионер в историята на човечеството е спечелил благосъстоянието си от продажба на петрол. Успехът на Джон Рокфелер е доста улеснен от редица щастливи условия.

В края на 50-те години на XIX в. в Пенсилвания е прокопан първият петролен бунар, което слага началото на петролния взрив в Съединените щати. Джон Рокфелер бързо осъзнава капацитета на този нов запас и дружно със своите сътрудници стартира да транспортира петрол и парафин.

Джон Рокфелер на 56-годишна възраст

Добивът на нефт е бил опасен бизнес, по тази причина Рокфелер взема решение да се концентрира върху рафинирането, което наподобява по-стабилно и печелившо. След време той купува петролния бизнес от сътрудниците си, като предлага на търг 72 500 $ – голяма сума в тези дни. Това е началото на неговия триумф в живота.

През 1870 година Рокфелер става създател на Standard Oil – компания, която стартира да управлява освен рафинирането на петрола и превозването му, само че и производството на варели и даже ръководството на флота от танкери. Джон договаря отстъпки за превоза и интензивно изкупува съперниците (дори притегля поддръжката на мафията), като последователно основава монопол на пазара. По това време петролът нужен за производството на парафин – главният източник на светлина в домовете. Standard Oil обезпечава устойчиво качество на продуктите, което другите компании не могат да предложат.

Standard Oil е най-важната компания на Джон Рокфелер

Към 80-те години на XIX в. Standard Oil държи над 90% от пазара на нефт в Съединени американски щати, което провокира рецензии от страна на обществеността и държавното управление. Рокфелер е упрекван в нелоялни бизнес практики, в това число подкупи и напън върху съперниците. През 1911 година съдът в Съединени американски щати разпорежда Standard Oil да бъде разграничена на 38 разнообразни организации, само че това не се отразява изключително на благосъстоянието му – пазарът просто е поделен сред новите структури.

Как се появява династията Рокфелер

Джон Рокфелер-старши оставя след себе си голямо положение, което минава в ръцете на единствения му наследник, Джон Рокфелер-младши. За разлика от своя родител, Джон младши не е толкоз разпален по бизнеса. Фокусът му е върху ръководството на фамилните каузи и филантропията.

Въпреки слабия си интерес към бизнеса, той е този, който съумява да усили доста капитала на фамилията. Той съумява да направи това, защото потребността от гориво и други материали нараства доста по време на международните войни.

Джон Рокфелер със сина си

Джон младши основава система за ръководство на фамилното благосъстояние, която резервира и усилва капитала в продължение на няколко генерации. Той открива специфичен офис за ръководство на фамилните активи и открива традиция на фамилни срещи за разискване на значими въпроси и разпределение на ресурсите. Тази система спомогнала за укрепването на династията Рокфелер, а също по този начин осигурила благосъстояние за идващите генерации.

Забележително е, че Джон Рокфелер-старши не упорства синът му да продължи бизнеса. Той разрешил на Джон-младши да избере собствен личен път, като се концентрира върху ръководството на фамилията и филантропията. Това решение се оказва основно за дълготрайността на фамилния капитал, а образецът на Рокфелерови въодушевява доста други богати фамилии да възприемат сходни системи на ръководство.

Внуците на Джон Рокфелер

Династията Рокфелер е една от най-влиятелните и богати семейства в историята. Успехът им е резултат освен от смели решения и щастливи условия, само че и от способността им да запазят капитала за бъдещите генерации.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР