Днес имаше мнозинство, което успя да избере председател на Народното

...
Днес имаше мнозинство, което успя да избере председател на Народното
Коментари Харесай

Христо Проданов: БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ

„ Днес имаше болшинство, което съумя да избере ръководител на Народното събрание, след три дни договаряния, проби и неточности. Това, което направи Българска социалистическа партия, съгласно мен беше най-разумното, което можеше да се случи чисто в държавен проект. “

Това съобщи зам.-председателят на ПГ на “БСП за България “ Христо Проданов в ефира на БТВ.

В предаването “Лице в лице “ социалистът изясни, че обстановката се слага по метод, по който Вежди Рашидов е предложение извънредно и единствено на ГЕРБ и от позиция на тясно партийния интерес това не е добре за Българска социалистическа партия. В тази връзка Проданов означи: „ Предложението на ГЕРБ беше Росен Желязков, което беше подкрепено само и единствено от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Ние знаем, че сме пета политическа мощ и не сме имали особени очаквания, че Кристиан Вигенин ще стане ръководител на Народното събрание. Издигнахме го, с цел да дадем опция на народните представители да се обединим към кандидатура, която в действителност да излъчи ръководител “, уточни той.
По думите му Българска социалистическа партия е посочила едно извънредно поредно отношение и поведение и то е следното: „ Ние подкрепихме няколко пъти предлагането на Никола Минчев за ръководител, макар че първите гласувания “Продължаваме смяната “ не поддържаха Кристиан Вигенин, “Демократична България “ също. Единственото, което беше допустимо и сякаш беше реализиран някакъв общ консенсус - най-възрастният да бъде излъчен за ръководител. В обстановката, в която се озовахме, нямаше различен излаз. Дори и изборите не са излаз, тъй като без ръководител на Народно събрание, няма кой да го разпусне, с цел да се отиде на избори “, разяснява социалистът и добави, че от левицата са минали през доста избори, могат да минат през още доста, това обаче не е потребно за страната.

Христо Проданов е безапелационен, че тук не става въпрос за никаква коалиция. „ Българска социалистическа партия има извънредно ясна позиция по отношение на първия и втория мандат - няма да подкрепим държавно управление на ГЕРБ с първия мандат. С втория мандат при “Продължаваме смяната “, в случай че бъдем поканени на диалози, ще се отзовем “, съобщи той и посочи, че са отказали диалози и с контактната група в лицето на Плевнелиев и Паси, защото са пратеници на ГЕРБ.

„ Още през вчерашния ден госпожа Нинова излезе на трибуната и сподели: “Подкрепете господин Кристиан Вигенин “ в обстановката, в която към този момент първата и втората партия бяха изтеглили своите кандидатури, с цел да имаме някакъв излаз. За страдание, не получихме нужната поддръжка. Мъдрото решение беше, че всички дружно трябваше да застанем и да изберем ръководителя на Народното събрание. Оттам нататък не приказваме за никакви сделки и обединения “, аргументира се той и добави, че с “Продължаваме смяната “ сa в естествен диалог.

От Българска социалистическа партия имат ясна позиция за поддръжка по повод връщането на хартиената бюлетина. „ Основният ни претекст за това е, че огромна част от българските жители се тормозят от машините и по тази причина не излизат да гласоподават. Ако този въпрос се преглежда още веднъж, ние ще подкрепим опцията за хартиена бюлетина “, съобщи той и добави, че към този момент има входиран подобен законопроект.

„ Гледайки обстановката и невъзможността Народното събрание да започва своята работа, мисля че ще бъде доста мъчно този парламент да продължи да работи “, счита социалистът и добави: „ Важното за нас са законите, които касаят Плана за възобновяване и резистентност и бюджетът да бъде признат “, заключи Проданов.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР