“Днес имаме още един повод за празнуване - след дълги

...
“Днес имаме още един повод за празнуване - след дълги
Коментари Харесай

Денков потвърди: Австрия прие да ни пусне поетапно в Шенген

“Днес имаме още един мотив за празнуване - след дълги и комплицирани договаряния постигнахме кардинално единодушие с Австрия за приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство. В началото за въздушните и морски граници. ”

Това разгласи при започване на последното за годината държавно съвещание министър председателят Николай Денков.

Информацията, че Румъния и България са се договорили с Австрия се появи нощес на уеб страницата на румънското вътрешно министерство, а за нея първо разгласи изданието “Адеварул ”. До този миг обаче тя не бе коментирана от българските управляващи. Всъщност до момента България настояваше Виена да се обвърже с съответна дата и за приемането ни в Шенгенското пространство по суша. От днешното изказване на премиера Денков обаче стана ясно, че България е направила отстъпка:  

“Австрия пое ангажимент да продължат договарянията за отваряне и на сухопътните граници. Те ще са съчетани със съществена поддръжка от страна на Европейска комисия за отбрана на външните граници на Европейски Съюз със Сърбия и Турция, с цел да понижим притока на незаконни мигранти към Европа ”, посочи министър председателят.

“След 12 година без необикновен прогрес по тематиката Шенген, през днешния ден може да се поздравим с този неоспорим триумф на българската страна ”, добави Денков. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР