Днес има значение способността на партиите да създават партньорства и

...
Днес има значение способността на партиите да създават партньорства и
Коментари Харесай

Страхил Делийски: Ключът към вота - кюлчето или юмрукът, кое...

Днес има значение способността на партиите да основават партньорства и обединения, а не кой е първи, втори или трети на вота

Намираме се в парадоксална обстановка - конфликтът Радев-Борисов е конфликт сред водач на партия и президент, които би трябвало да не са на един кръг

Замерянето с компромати не носи рейтинг

Борисов пробва да обърне мача от анти​ ГЕРБ в анти Радев



- Г-н Делийски, кое пречи повече - говоренето на политиците ли спъва повече решенията на коронавирус рецесията, или назад - рецесията ще спъне представянето на политиците на изборите?

- Ковид рецесията сега се употребява като инструмент от някогашните ръководещи. Друг е въпросът до каква степен основателно, тъй като те управляваха единствено допреди месеци. Но има чувство в разнообразни групи от обществото, че има незадоволеност от метода, по който рецесията се ръководи. Впрочем в последната година-две на доста места, където имаше избори, това беше основният въпрос - по какъв начин се е справило с рецесията съответното държавно управление.

Така че е значимо по какъв начин хората у нас ще дешифрират обстановката. Има чувство за неуспех, само че няма еднопосочен отговор на въпроса кой е отговорен. А това може да стимулира електорално държание в една или друга посока.

- Как оценявате акциите на главните партии?

- Цялата акция сякаш по този начин се конструира с помощта на напъните на ГЕРБ и на Бойко Борисов. Последните два вота бяха с съществена мотивираща мощ анти ГЕРБ и анти​ Борисов. Сега Борисов се пробва да обърне дневния ред. И тъй като няма по какъв начин да се уточни партия, отговорна за дейностите на служебния кабинет, атакуваният политически индивид се оказва Румен Радев, който въплъщава държавното управление.

Стратегическата цел на акцията на ГЕРБ на тези избори през цялото време е да се обърне дневният ред от анти ГЕРБ, което доминираше мотивацията на предходните избори, в анти​ Радев. И част от анти Радев формата е диалогът за несправянето с коронавирус рецесията.

Това, което ще реши вота, е в каква степен хората считат единия или другия за по-виновен за коронавирус обстановката. Като че ли това е ключът, който ще отключи изборния резултат.



- Кого ще ощети и кого ще облагодетелства калният терен, резултат от замерянето с компромати - опит за разпалване на скандал „ Костинброд 2 “ от страна на ГЕРБ, злоупотребата с милиони, раздухвана от служебния вътрешен министър Рашков?

- Обикновено се счита, че този вид нападателно, отрицателно, конфликтно другарство би отказало хората да излязат да гласоподават. Но не всеки път е по този начин. Зависи до каква степен всеобщият гласоподавател ще се ядоса, тъй като ядосаните гласоподават най-ентусиазирано. Затова гласуването доста постоянно е отрицателно стимулирано. В момента надпреварата е не на положителни платформи, а сред отрицателно наговорени облици. Въпросът не е кой ще завоюва, а против кого ще гласоподават повече хора.

От едната страна имаме отрицателния облик на чекмеджетата и кюлчетата, който се уплътнява от Министерство на вътрешните работи. От другата страна е обликът на юмрука, който основава безпорядък - това е форматът, в който е вкаран президентът. Тук огромният въпрос е кое повече нервира гласоподавателите - чекмеджето или хаосът с юмрука.

Намираме се в парадоксална обстановка - конфликтът Радев-Борисов е конфликт сред водач на партия и президент. И най-вероятно тази борба ще се осъществя на президентските избори.

А замерянето с компромати е игра единствено за партиите. Все едно на мач, вместо да играят красиво, футболистите да се бият и да се псуват. Колко хора ще отидат да гледат сходен мач? Впрочем колкото хора има по стадионите, толкоз и пред урните, т.е. машините.

- Не е ли странна обаче поддръжката на Българска социалистическа партия за позицията на ГЕРБ, че 228 спомагателни машини на склад, посочени от Борисов, са прекомерно съмнителни?

- Не единствено това. Българска социалистическа партия поддържа и концепцията на ГЕРБ да се броят разписките от машинното гласоподаване. Явно в тази акция Българска социалистическа партия не са наясно кои са им съперниците и враговете. Или са решили, че има смисъл да се конфронтират с протестните партии, които ще им лишават гласове.

Не знам каква е концепцията, само че надали е просто хрумка на госпожа Нинова.

Има и друго - като че ли Българска социалистическа партия на Нинова се е сраснала с ролята на съпротива и изобщо не може да огледа оттатък тази си роля. Това не е добре за партия с искания да лидира в политическия развой, за партия, която е управлявала. А цялото държание на Българска социалистическа партия е такова - като на състезател, който знае, че ще бъде постоянно в съпротива.

- Т.е. може да се оправдаят упованията на социолозите за оспорвана борба за второто място сред Българска социалистическа партия и " Продължаваме промяната ".

- Всичко може да се случи. Много зависи от интерпретацията на партиите и осмислянето от жителите. Изглежда, че ГЕРБ и Движение за права и свободи печелят от ниска изборна интензивност. Логично е да чакаме, че те ще създадат всичко допустимо интензивността да не бъде нараснала. Останалите партии по-скоро печелят от по-висока интензивност.

Що се отнася до " ИТН ", мъчно може да се каже доста или малко ще паднат. Връзките сред партията на Слави Трифонов и гласоподавателите не са политически, а са по линията любов-омраза-уважение. При сходна страст и мотивация всичко може да стане. Но евентуално можем да чакаме несъмнено отчаяние от страна на тези, които гласоподаваха за Има Такъв Народ преди няколко месеца.

А и в една пропорционална система няма кой знае какво значение кой ще е втори, трети, четвърти в стълбицата на надпреварата. Има значение способността на партиите да основават партньорства и обединения, да действат в болшинства. ГЕРБ могат да печелят още 15 избора с 10-тина % преднина поради суперраздробеното ни политическо пространство. Но тази победа нищо не значи, щом нямат способността, потенциала, престижа да основат болшинство, което ще бъде задоволително законно и устойчиво, с цел да ръководи.



- Излиза, че на 15 ноември отново ще имаме пъстър парламент, евентуално с 6-7 играча. Какъв е този път шансът за постоянен кабинет?

- Този път би трябвало да е по-голям, само че като виждам връзката на политиците, не съм огромен оптимист да се случи нещо свястно.

Говори се какъв брой било значимо избрани партии да получат 120 депутати. Отново се взираме в аритметиката, а тя е безпредметна, когато липсва чувство, че нещо общо би трябвало да стане. Ако я има тази настройка, може да се случи при всякаква аритметика.

- Възможно ли е ГЕРБ и Движение за права и свободи да се спогодят за болшинство и кабинет с поддръжката на още няколко обособени депутати от други партии?

- Г-н Йордан Цонев от Движение за права и свободи към този момент сподели, че е извънредно време систематичните партии да вземат и да ръководят. В сходен указател са и думите на Борисов и хората към него, съгласно които без ГЕРБ не може да се направи държавно управление. Но то прочее не може да се направи и без Движение за права и свободи, и без Българска социалистическа партия. По тази логичност - без всеки не може да се направи кабинет. Но може и да се опитва подобен вид в името на реда в хаоса, който е превъзходен фиктивен претекст.

И да не забравяме, че при възможен балотаж на президентските избори ще бъде тествано по какъв начин работи съюз ГЕРБ и Движение за права и свободи против Радев, което е съвсем против всички останали. Това си е към този момент доста изрично и очевидно позициониране, което може да прелее и в парламентарно.

Но при всички положения опит на сходен съюз за сформиране на болшинство няма да бъде добре признат от обществото. Колкото и официално законен да е, по този начин няма да може да се ръководи. Видяхме какъв брой мъчно управляваше кабинетът " Борисов 3 ". Крайно време е политиците ни да схванат, че ръководството изисква консенсус, по-голяма легитимност оттатък това няколко клиентелистки мрежи да стоят зад ръководството.

- Не дава ли повече шансове за реализиране на консенсус новият състезател " Продължаваме промяната "?

- Зависи какъв брой депутати ще съумеят да вкарат в Народното събрание. Подобен центристки поливалентен план би могъл да изиграе роля в основаването на болшинство.

Могат да имат положително въздействие върху вероятно основаване на държавно управление, най-малко съгласно сигналите, които дават. А и съгласно изследванията на социолозите множеството български жители като че ли чакат този път да се сформира кабинет.

- Румен Радев с втори мандат - това ли е най-вероятният сюжет на балотажа?

- Победата на господин Радев не е предизвестена - няма предизвестени победи в политиката. И не би трябвало да има.

При възможен балотаж Радев сигурно има почти 1 милион гласа против себе си - гласовете на ГЕРБ и на Движение за права и свободи. При това огромна част от тези милион гласоподаватели ще са задоволително партийно стимулирани да гласоподават. Възможно е Радев да има и в допълнение гласове против себе си. Въпросът е дали той ще успее да стимулира хората, които го поддържат. Минус за него е неизвестността какъв брой от гласоподавателите на партиите, които го поддържат, в това число от Българска социалистическа партия, ще излязат да гласоподават на балотаж.

Плюсът за Радев е, че декларираният съюз сред ГЕРБ и Движение за права и свободи е кадърен да създаде отрицателна реакция в обществото. А хората, които харесват съюза ГЕРБ-ДПС, са по-малко, в сравнение с тези, за които той е нежелателен.

Ако обаче политическите елити, водачите не получат поддръжката на хората, в случай че не си дадат сметка, че с държание, ориентирано единствено към най-близките агитки, отвращават перифериите от политиката, нашата политическа система, която е колабирала, може да експлодира напълно. За страдание, не виждам старания за същинско политическо водачество.

Визитка

Страхил Делийски е приключил езикова гимназия в Плевен и политология в Софийския университет. Асистент е в катедра " Политология " на СУ " Св. Климент Охридски ". Преподава политически връзки и политическа антропология.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР