Днес и утре във Виена се провежда неформална среща на

...
Днес и утре във Виена се провежда неформална среща на
Коментари Харесай

Близкият изток и Западните Балкани във фокуса на външните министри на ЕС

Днес и на следващия ден във Виена се организира неофициална среща на външните министри на Европейски Съюз. Основните тематики на диалозите в столицата на Австрия, която сега ръководи Съвета на Европейски Съюз, са напрежението в Близкия изток, връзките сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, както и европейската вероятност пред Западните Балкани.

Под председателството на висшия представител на Европейски Съюз за външната политика Федерика Могерини във Виена се събират министри от 35 страни. Неформалните срещи на външните работи на Европейски Съюз се организират два пъти в годината, без авансово заложен корав дневен ред, и дават опция за разискването на комплицирани проблеми, без диалозите да приключват с обща декларация. Домакин на двудневната среща е австрийският външен министър Карин Кнайсъл.

" За присъединяване в неофициалната среща на външните министри, известна като „ Гимних “, сме поканили и страните-кандидатки за участие от Западните Балкани. А тематиките са дигитализацията, енергийната сигурност, за която Западните Балкани имат основно значение ", съобщи Кнайсъл преди срещата.

Външните министри ще обсъдят обстановката в Йемен, Либия и Сирия, както и връзките с Иран след отдръпването на Съединените щати от нуклеарната договорка. Друга тематика в подтекста на трансатлантическото партньорство е нуклеарната стратегия на Северна Корея. А Западните Балкани са в центъра на вниманието с съответни стъпки за определяне на междуетническа приемливост като ясно изискване за участие в Европейски Съюз. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР