Днес и утре родители ще протестират пред Министерството на образованието

...
Днес и утре родители ще протестират пред Министерството на образованието
Коментари Харесай

Родители протестират против маските в училище

Днес и на следващия ден родители ще стачкуват пред Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването срещу ограниченията, оповестени неотдавна за условията към децата в учебните заведения за предотвратяване и предварителна защита от заразяване с ковид.
Министерството на образованието и науката взаимно с Министерството на здравеопазването създадоха насоки за работа на учебните заведения през образователната 2020-2021 година в изискванията на Covid-19, се споделя на уеб страницата на образователното ведомство. Това е комплекс от общи (задължителни) и целесъобразни ограничения и правила, въз основа на които всяко учебно заведение да направи своята композиция и да реализира най-адекватния избор от дейности за предварителна защита и реакция.
Текстът, който разгневи най-силно родителите, е следният:„ Носенето на маска или шлем е наложително:- в общите закрити елементи на образователната постройка - преддверие, фоайета, стълбища,коридори, санитарни възли, медицински кабинет, учителска стая, библиотека, бюфет истолова (освен при хранене) – за всички възпитаници, учители, в това число от външните заинституцията лица;- в класните стаи и другите образователни пространства (бази за учебно-практическо образование,кабинети, физкултурен салон) – от учителите, които преподават на възпитаници от повече отедна паралелка/клас/етап, според от прилагания в учебното заведение модел на дистанциране(между паралелки/класове/етапи). При учители, които преподават единствено в една паралелканосенето на защитна маска/шлем е по тяхно желание;- в учебните рейсове.Носенето на маска или шлем в класната стая от учениците е по избор. "  
Ето по какъв начин дадоха отговор уредниците на двудневните митинги от " Обединени родители " и " Българският Род Обединен за децата ":
" На 14 септември в 12:00 ви чакаме пред МОН, с цел да изразим дружно несъгласието си за безумните ограничения, планувани за новата образователна година. Обявяваме се срещу част от ограниченията в учебните заведения. Не на маските в учебно заведение! Осъзнаваме терзанията на част от родителите, свързани с нервността COVID-19, и се опитваме да ги разберем. Вече излязоха голям брой изследвания, в това число и на учените от Станфорд, за вредата от носенето на маски, изключително при децата. Психолози показаха експертното си мнение за психическите контузии, които могат да нанесат ограниченията у децата.
Искаме безумните ограничения да бъдат целесъобразни, а не наложителни. Искаме всеки родител и дете да реши дали да носи маска или не, като отводът да не носи никакви рестрикции и репресии за детето и родителите му. Искаме естествен образователен развой. Училището е място за учене! "
Преди дни пък по БНР, доцент Атанас Мангъров, шеф на детското поделение на Инфекциозна болница в София съобщи:„ На път сме да повторим същото нещо, само че в този момент в учебните заведения, водени от някакъв боязън. Ще създадем същите простотии, които направихме тогава, само че този път ще е за сметка на нашите деца “. Според него е задоволително децата, които са заболели, да не вървят на учебно заведение, а здравите да влизат умерено в образователните часове. По думите на доцент Мангъров изолационните стаи в учебните заведения няма да са ефикасни, тъй като преди да бъде изолирано там детето към този момент е било с другите деца в класната стая. Според него носенето на маски в междучасията е „ цялостна нелепост “.
За ситуацуята в едно столично учебно заведение преди началото на образователната година, споделя Михаела Божанкова, на страницата на „ Българският Род Обединен за децата " във Facebook. Обсъдени са всички ограничения, които ще предприеме учебното заведение по отношение на деца и личен състав. Начална учителка, която в този момент поема първокласници, изчита предписанията в детайли и задава няколко въпроса на директорката:„ Да кажем, че някак си се получи да си седнал съм единствено на катедрата и да не минавам сред чиновете. Да кажем, че някак си съумея да им покажа вярната позиция за писане и седене на чин, без да ги допирам. Да кажем, че някак си ще им покажа във въздуха кое по какъв начин се изписва и те тякак си ще го схванат. Обаче по какъв начин ще им ревизира писанията, когато нямам право да им докосвам тетрадките?1/ Ще променям по чифт ръкавици за тетрадката на всяко дете?2/ Ще ми ги хвърлят от чиновете си, тъй като нямат право да идват до мен?3/ Ще има разграничителна линия, от която ще ми демонстрират на разстояние от 2 метра какво са написали, а аз ще им споделям „ На втория ред петият ченгел не е прекрасен, би трябвало да е по-объл "?
Деси Накова пък написа тревожни вести за колабирали от липса на задоволително О2 деца с маски в учебни рейсове и в класните стаи в Германия, Китай, Италия, Франция. Според нея детският организъм няма нищо общо с този на възрастните, хемодинамиката - също. Затова си има обособен клон в медицината-педиатрия, тъй като телата на възрастен и дете действат друго, написа Накова. 
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР