Днес и утре парламентът в Хавана, избран през март, определя

...
Днес и утре парламентът в Хавана, избран през март, определя
Коментари Харесай

​Куба смени лидера си: за първи път президентът няма да е от династията Кастро

Днес и на следващия ден Народното събрание в Хавана, определен през март, дефинира членовете на висшето управление на страната. Сред тях е новият президент, правоприемник на Раул Кастро, който се отхвърли от поста. За първи път новият водач не е от династията Кастро.

 © фотоси: Българска телеграфна агенция / АРХИВ
Мигел Диас-Канел Бермудес от дълго време беше апетитен за правоприемник на Раул Кастро. Вдругиден той навършва 58. Въплъщава поколението, което не принадлежи на революцията. Инженер по електроника, той е със солидна кариера в кубинската комунистическа партия, в чийто редици влиза през 1997 година Изкачва всички стъпала, като стартира от родната провинция Виля Клара.



Стига до министър на висшето обучение и по-късно първи заместник-председател на Държавния съвет или вицепрезидент. Номинира го самият Раул Кастро.
Раул Кастро, президент на Куба (24 февруари 2013 г.): На тази сесия, Националното заседание избра другаря Мигел Диас Канел за заместител ръководител на Държавния съвет и пръв заместник-председател на Министерския съвет.
Другарят Диас не е дилетант, споделя тогава по-малкият брат на Команданте, който разгласи също втория си мандат за финален. Мигел е на трибуната на погребението на Фидел Кастро в Сантяго, участва на вечерята с Обама по време на визитата на американския президент в Куба, посреща Путин при визитата му в Куба. Баща е на две деца. Фен е на Бийтълс, носи дънки и има профил във Facebook.



От него обаче не се чака да разбие системата,а да продължи икономическите промени на ментора му Кастро, да вземем за пример да сплоти двете съществуващи валути на острова - кубинското песо и конвертируемото песо, при междинна заплата 30 $ на месец. Диас пази еднопартийната система, подлага на критика кубинските дисиденти и самостоятелните медии, в резюме дефинират го като предан на партията технократ.


Мигел Диас-Канел, първи вицепремиер на Куба (11 март 2018 г.): Защитаваме нашата гражданска война, която към момента е застрашена и атакувана на фона на усложнена световна конюнктура.


Така или другояче, младият политик не остава самичък на върха, тъй като отпред на партията продължава да бъде 86-годишният Раул Кастро, най-малко до 2021 година
 Куба избира нов парламент, който ще излъчи приемника на Раул Кастро Куба избира нов парламент, който ще излъчи приемника на Раул Кастро
Куба избира нов парламент, от който през април ще се излъчи приемникът на президента Раул Кастро.Изборният развой се обрисува без изненади, защото и...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР