Днес и утре гражданите на Египет гласуват за Сенат –

...
Днес и утре гражданите на Египет гласуват за Сенат –
Коментари Харесай

Египет гласува за горна камара на парламента, възстановена след референдум

Днес и на следващия ден жителите на Египет гласоподават за Сенат – горната камара на Народното събрание, която беше възобновена след конституционни промени, утвърдени с референдум предходната година, съобщи „ Асошиейтид Прес “.

Гласуването е по-скоро алегорично, защото 300-членният Сенат, за разлика от камарата на представителите, няма законодателни пълномощия, а най-вече консултативна роля. Новият орган ще размени разпуснатия през 2014 година съвет Шура.

Безплатни маски се раздават на всички гласоподаватели, а изборните секции бяха авансово дезинфекцирани, като защитни ограничения против разпространяването на новия ковид.

Целта на двудневното гласоподаване е да се реализира допустимо най-висока изборна интензивност. 63 млн. души имат право да упражнят вота си, като от популацията зависи разпределението на 200 от местата в горната камара – 100 от тях са за самостоятелни претенденти, другите 100 – за част от листа, доминирана от проправителствени партии. Кандидатите са 787. Останалите членове ще бъдат непосредствено определени от египетския президент Абдел Фатах Сиси.

Резултатите се чакат до седмица, а балотажът ще се състои през септември.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР