Днес хората в Америка се ужасяват от много неща и

...
Днес хората в Америка се ужасяват от много неща и
Коментари Харесай

Ужасяващи неща в САЩ, които са били нормални преди 100 години

 Днес хората в Америка се ужасяват от доста неща и не биха ги позволили в всекидневието си поради хуманното отношение към останалите или поради общото благоденствие. Но преди 100 години е имало естествени за тогавашното общество гледки, от които през днешния ден ни побиват тръпки, пише bg-voice.com

1. Детският труд е бил на всички места

През по-голямата част от историята новороденото бебе нормално се е смятало като предстоящ служащ и част от застрахователната лавица за напреднала възраст. Очаквало се е децата да работят от най-ранна възраст, помагайки във фамилната плантация, семейството или бизнеса. Към началото на 20-ти век, до момента в който стопанската система еволюира и урбанизацията продължава, децата са наети в огромно многообразие от промишлености и занаяти.

Американското бюро по труда и статистиката наблюдава тези неща и споделя, че в допълнение към обичайния селскостопански труд, преди 100 години децата от селските региони също са били заети в добива на потребни изкопаеми (добив, разтрошаване и евакуиране на въглища). В крайбрежните градове те ловели риба или да консервирали стриди. В градовете децата били наети в мелници и заводи, като правели всичко – от стъклени произведения до текстил, кухненски съдове и пури. някои от тях били наемани като куриери, водачи или чистачи.

2. Публичните изтезания били събития с огромна посещаемост

През цялата си история в Съединените щати са екзекутирани към 15 000 души. Подобно на множеството страни и култури, смъртното наказване постоянно е било обществен театър. На последната обществена екзекуция в страната са участвали към 20 000 души, очаровани от обстоятелството, че екзекутиращият шериф е жена.

3. Улиците на градовете са били покрити с скотски екскременти и умрели животни

През 19 век градовете към момента се индустриализират и разрастват, тъй че към зората на 20-ти век метрополиси като Ню Йорк към момента зависят от стотици хиляди коне за доставка и превоз.

Не би било извънредно преди 100 години да забележим кози, патици, свине или крави, които се разхождат из градовете в края на 19 и началото на 20 век. Понякога тези животни или конете, от които зависят всички, умират по улиците и би трябвало да бъдат изринати. Транспортирането на мъртвец от неколкостотин кг обаче е мъчно и от време на време телата на умрелите животни били оставяни да се разлагат за известно време, за стане товаренето им по-лесно. Заради разложените трупове на животни се носела зловонна миризма.

Друг проблем бил с миризмата от конски екскременти. Конят може да остави на пътя сред 15 и 35 кг тор всеки ден, както и 4 литра урина. Някои считат че колите и асфалтът са основани, с цел да сложат завършек на епохата на коня. Но някои историци считат, че повода за появяването им е търсенето на отговор за " Голямата рецесия с конския тор “.

4. Пиявиците са били употребявани за лекуване на заболявания

Датирайки от Египет преди към 3000 години, кръвопускането е здравна процедура на античните култури по целия свят. Пиявиците постоянно са били употребявани в това отношение по разнообразни аргументи.

Въпреки че лекуването с пиявици на процедура е изчезнала доникъде на 20-ти век, тя останала като национално лекарство в някои места в Щатите. Пиявицата даже претърпява възобновление в медицински кръгове през 21-ви век. Днес лекарите и медицинските откриватели употребяват пиявици, с цел да тестват и лекуват всичко – от рак до остеоартрит.

5. Маршовете на Ку-клус-клан са били естествени

Ку-клукс-клан придвижването било толкоз добре призната част от американското общество, че то обществено спонсорирало фестивали, фамилни събирания и надпревари за красиви бебета. То даже било домакини на сватби и кръщенета. Освен това честите Ку-клукс-клан маршове били естествена част от всекидневието.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР