Днес хеликобактер пилори e най-честата инфекция при човека. 50% от

...
Днес хеликобактер пилори e най-честата инфекция при човека. 50% от
Коментари Харесай

Хеликобактер пилори - всеки втори човек носи тази бактерия

Днес хеликобактер пилори e най-честата зараза при индивида. 50% от хората в международен мащаб са носители, само че едвам 10-20% от тях имат клинична изява, която да постанова лекуване. Повече за лекуването й разкава доктор Катерина Петрова , гастроентеролог в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост.

Д-р Петрова, какво съставлява Хеликобактер пилори?

Хеликобактер пилори съставлява грам негативна бактерия със спираловидна форма " S ", откъдето произлиза и името й helical (спираловиден). Предава се по фекално-орален път, от човек на човек, от майка на дете, от дете на дете, сред съпрузи. Първичната локализация е в кухината (антрум) на стомаха, където претърпява в друга киселинност. Би могла да оцелее еднообразно добре в хладка и студена вода и може да издържи на температура от 37 градуса до 3-5 дни.

Особенното при Хеликобактер пилори е, че създава разнообразни ензими, които усилват секрецията на солна киселина, повреждат мукуса и подлежащите кафези в стомаха, което води до напредване на възпалението.

Какви са признаците на зараза с Хеликобактер пилори?

Инфекцията нормално поражда неусетно в ранно детство, хронифицира и може да има два пътя на развиване - антрален гастрит с дуоденална язва или пангастрит с опция за пораждане на стомашен карцином. В-клетъчният MALT лимфом също се предизвиква от H. pylori.

Специфичното е, че множеството хора, които са инфектирани с тази бактерия, нямат никакви признаци. При някои обаче бактерията може да повреди лигавичния пласт на стомаха, причинявайки язви. Най-честите признаци са: тъпа или пареща коремна болежка, отичане на корема, необяснима загуба на тегло, гадене, повръщане, оригване, понижен вкус. Рискът от рак на стомаха също е нараснал при инфектираните с Хеликобактер пилори, като може да се прояви със следните признаци:намален вкус, необяснима загуба на тегло, възприятие за задоволеност след нищожен банкет на храна, дискомфорт или отичане на корема, стомашна болежка, отмалялост или уязвимост.

Как се слага диагнозата?

Има две категории диагностични способи: инванзивни и неинванзивни като всеки способ има преимущества и дефекти:

Инвазивни : посредством ендоскопия на горната част на храносмилателния тракт се вземат дребни частици от лигавицата на стомаха (биопсия). Чрез характерно оцветяване материала се преглежда от патолози.

Другият способ е бърз уреазен тест. При него ендоскопският биoпсичен материал се слага в разтвор или гел, съдържащ урея и phenolred, който е знак за pH. Уреята се хидролизира с освобождение на амоняк под въздействието на уреаза от Hp, който придава розов цвят на разтвора. Обикновено пробата се позитивира след минути. Може да е подправено (-) негативен при ниска компактност в антрума или подправено (+) позитивен при нечиста джука празнина.

От неинвазивните способи са дихателния тест с урея и откриването на H. pylori във фекалиите.

Дихателният тест е Златен стандарт за слагане на диагноза и следене след лекуване. Пациентът гълтам разтвор, съдържащ С-маркирана урея, а издишваният въздух се изследва за маркиран с изотопа CO2, освободен, вследствие интрагастралната Hp-уреаза. Чувствителността и специфичността на теста е 90-100%. Това е един от най-хубавите способи за слагане на диагнозата. Съществува и нов дихателен тест, който при нас се организира рутинно в амбулаторни условия. Той може да се употребява при деца и бременни, защото не съдържа изотоп.

Фекаления тест също е неинвазивен и има висока сензитивност и специфика, както за диагностични цели, по този начин и за потвърждаване отстраняването на инфекцията след лекуване - както за възрастните, по този начин и за децата.

Как се лекува инфекцията с H. pylori?

Борбата с Хеликобактер пилори постоянно включва няколко медикамента от разнообразни класове - антибиотик, лекарство, което понижава киселинността на стомаха и разнообразни медикаментозни комбинации.

След привършване на лекуването е нужно да се направи още един тест, с цел да сме сигурни, че лечението е била ефикасна. Има случаи, при които е належащо прекосяването на втора линия на терапия, в случай че премахването на бактерията не е било сполучливо. Адекватното и навременно лекуване на инфекцията с Хеликобактер пилори е от изключителна значимост. Съветът ми е да не неглижирате стомашните неразположения, защото Хеликобактер пилори подлага организма на сериозен риск. Профилактиката също е значима, защото може да понижи риска от развиването на затруднения.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР