Днес гръцките граждани са призвани да упражнят правото си на

...
Днес гръцките граждани са призвани да упражнят правото си на
Коментари Харесай

Гърците си избират парламент днес

Днес гръцките жители са призвани да упражнят правото си на глас и да дефинират кой ще ръководи страната им през идващите четири години, като изберат състава на новия си парламент, предава Българска телеграфна агенция. 

Избирателните секции стартират да одобряват гласоподаватели тъкмо в 7 ч. сутринта и ще затворят в 19 ч. вечерта. Изборите обаче в действителност започнаха още през вчерашния ден, тъй като жителите на Република Гърция в чужбина гласоподаваха ден по-рано. Възможността за гласоподаване в чужбина се дава за първи път в историята на Гърция на тези избори. За задачата бяха открити 99 секции в 35 страни, в това число в България.

Гръцкото министерство на вътрешните работи разгласи, че броят на гласоподавателите, които могат да гласоподават на изборите в страната в неделя, е малко над 9,8 млн. души. За тях са открити съвсем 22 хиляди изборни секции.

Според последното изследване на публичното мнение преди изборите ръководещата дясноцентристка партия Нова народна власт води в желанията на гласоподавателите, макар че през четиригодишното ѝ ръководство страната мина през съществени рецесии като пандемията от КОВИД-19, високата инфлация, политическите и икономическите последици от съветската инвазия в Украйна и напрежението с Турция. Не липсваха и събития и кавги, които нанесоха вреди на облика на държавното управление, като аферата с подслушванията от страна на гръцкото разузнаване и трагичната железопътна злополука в края на февруари, лишила живота на 57 души.

Въпреки това в изследването на социологическата организация Пулс, оповестено през вчерашния ден от телевизия Скай, за Нова народна власт имат желание да гласоподават 33 % от участниците в анкетата, за опозиционната лява партия СИРИЗА – 26,5 %, за социалистическото придвижване ПАСОК – 9 %, за Гръцката комунистическа партия – 6 %, 4 % избират партията МеРА25 на някогашния финансов министър Янис Варуфакис, а 3,5 % – националистическото „ Гръцко решение “. Останалите партии остават под прага от 3 на 100 за присъединяване в Народното събрание.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР