Днес говоря пред вас по 4 причини.Първо, като лидер на

...
Днес говоря пред вас по 4 причини.Първо, като лидер на
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Срещу авансово отпуснати 500 млн. лева е ремонтиран законно един язовир


Днес приказвам пред вас по 4 аргументи.

Първо, като водач на опозиционна партия постоянно сме упорствали изпълнителната власт да идва тук в Народното събрание да регистрира работата си и да показва най-важните въпроси за обществото там, където им е мястото – в Народното събрание, в парламентарната република. И считам в този момент, като част от ръководството, тези думи на опозиционна партия да ги превърнем в деяние. Често ще се възползвам от правото, което ми дава правилника на Народното събрание по член 59, алинея 1 - аз и сътрудниците ми министри от “БСП за България “, в името на парламентаризма и връщането на престижа на Народното събрание.

Втора причина – за какво в този момент? Сигурно доста хора се питат за какво тъкмо в този момент да ни занимава с тази тематика. Дойдохме с премиера в края на януари мислейки за края на март. Дойдохме, тъй като ние желаеме да се случва това, което ще видите на екрана. Години наред, десетилетия наред стават това и всички политически сили, от всички цветове тичаме след събитията. Когато стане това слагаме ботушите, хукваме да оказваме помощ на хората – постфактум. Дошла съм пред вас през януари, с цел да предупредя за март. Всички експерти споделят, че това е рисковият интервал за българските язовири.

Следващата причина – изправям се пред вас, тъй като считам, че въпросът, който ще сложим, е въпрос на национална сигурност и на държавническо мислене.

Уважаеми сътрудници,

Вижте идната картина. Опитали сме се да представим язовирите в България и повярвайте ми, не ни стигна картата да сложим всички. И за какво споделям, че това е въпрос на държавническо мислене – тъй като има една хубава национална сентенция: “Вода газим, жадни вървим “. Имаме голямо водно благосъстояние, което се излива в земята, а хората заплащат все по-високи цени за вода. Нямаме поливно земеделие освен това благосъстояние на язовири и не можем да произвеждаме тези хубави български артикули, плодове и зеленчуци, тъй като се отнасяме безхаберно към водните запаси на България.

На последващо място – при тази картина, която виждате, и причина да дойда при вас е, тъй като има лобизъм, тъй като има корупция, тъй като има редица частни ВЕЦ-ове накацали по реки и язовири, от които печелят частни ползи, а положението на язовирите на държавния интерес ще ви го показва по-късно.

И на последно място – тъй като сме водени от желанието с ваша помощ да сложим ред и да има отговорност.

Уважаеми сътрудници народни представители,

Откакто новият екип встъпи в Министерството на стопанската система и индустриятаq в продължение на 2 седмици денонощна упорита работа на сътрудниците, които са с мен и тук им благодаря, се опитахме да създадем повсеместен обзор на положението на язовирите на България – благосъстоятелност, надзор, поправки, злоупотреби и така нататък Искам да ви уведомя безусловно отговорно – нямаше институция в страната, от най-висшата институция до най-малкия кмет в страната, който да можеше да каже какъв брой язовира има в България, чия благосъстоятелност са, кой ги ремонтира, за какви пари, в какво положение са и така нататък Благодарение на Държавната организация по метрологичен и механически контрол, на Държавното дружество, на сътрудниците от дирекцията положихме старания да представим пред вас и пред българското общество следната информация:

В момента в България има 6 844 бр. язовири. Позволете ми да кажа какво е язовир съгласно закона, който сме приели в Народното събрание. Не, с цел да ви експортирам лекции, има значение за това, което ще ви кажа по-късно. Язовир е водностопанска система, включваща водния обект, язовирната стена, оборудванията и събирателните деривации, както и земята, върху която са построени. В процеса на работа установихме, че в един язовир един е притежател на земята, различен е притежател на стената, трети на водата. А този на водата в някои случаи я е дал на концесия, с цел да може четвърти да гледа шарани. На един язовир и по тази причина ви споделям какво е определението за язовир. Имаме един язовир с по три притежателя да вземем за пример – първи проблем. 11 язовира са ремонтирани за лв., само че за 10 язовира ремонтът не е признат - къде поради липса на бумаги, на планове, на позволение от съответна община.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР