Днес гласуваме на втори тур на местните избори. Балотажи ще

...
Днес гласуваме на втори тур на местните избори. Балотажи ще
Коментари Харесай

Избираме на балотаж 91 кметове на общини, 451 – на кметства, 31 – на райони

Днес гласуваме на втори тур на локалните избори. Балотажи ще се проведат в огромна част от страната – през днешния ден би трябвало да изберем 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на региони. Балотажи през днешния ден се организират в 19 регионални града, в това число и трите най огромни София, Пловдив и Варна, където още веднъж има избор и на районни кметове, като в 4 кметства се явяват трима кандидати, защото вторият и третият са с идентичен брой гласове. На първия тур на всички места бяха определени общинските препоръки.
 
Изборният ден стартира в 7 часа сутринта и ще завърши в 20 часа вечерта, като при чакащи гласоподаватели пред секциите може да се удължи до 21 часа. За разлика от първия тур, през днешния ден ще можем да гласуваме освен с хартияна бюлетина, само че и с машина. За балотажите са формирани близо 7,3 хиляди секции. В близо 5,9 хиляди от тях може да се гласоподава и с машини. 
 
Право да гласоподават имат жители с адресна регистрация в България по непрекъснат и по сегашен адрес най-малко 6 месеца преди изборния ден на първия тур, т.е. 29 октомври. Това е така наречен условие за уседналост. Поне единият от адресите би трябвало да бъде в съответната община или кметство, където гласоподава гласоподавателят. По сегашен адрес може да се гласоподава, в случай че гласоподавателят е изискал до 14 октомври да бъде вписан в изборния лист по сегашен адрес.
 
При влизане в секцията за гласоподаване секционната изборна комисия ревизира дали гласоподавателят е записан в изборния лист като направи сличаване с документа му за идентичност (само персонална карта или зелен паспорт; не могат да се показват интернационален паспорт и шофьорска книжка). Ако в секцията има машина, той споделя дали ще гласоподава с нея или с хартия.
 
Гласуване с хартиена бюлетина
Ако избере хартиена бюлетина той може да получи една или две бюлетини (в местата, където през днешния ден се избират на балотаж и районни кметове) според от избора си. Зад паравана би трябвало да означи вота си с " Х " или " V " със синя писалка, без да излиза от квадратчето против името на определения претендент за кмет. Ако сбърка, гласоподавателят може да изиска нова бюлетина, само че единствено един път.
 
 Гласуване с хартиена бюлетина Гласуване с хартиена бюлетина Източник: Zonanews
Използването на други знаци, с изключение на разрешените, прави бюлетините невалидни. Същото се отнася и в случай че върху бюлетините се слагат букви, числа, знаци, думи и рисунки. Както и при неналичието на два печата от секционната комисия.
 
Гласуване с машина
В случай, че избере машината, гласоподавателят би трябвало да получи от СИК смарт карта за гласоподаване. Бюлетините би трябвало да се прегънат по този начин, че да не се вижда маркираният избор и да се подадат сгънати на член на секционната комисия, с цел да ги подпечата за повторно и да откъсне отрязъка на всяка от тях. Накрая гласоподавателят пуска бюлетините в урната за хартиени бюлетини, подписва се в изборния лист и си получава назад документа за идентичност.
 
 Гласуване с машина, машинно гласоподаване Гласуване с машина, машинно гласоподаване Източник: Zonanews
Видеонаблюдение при броенето
Работата на секционните изборни комисии по броенето на бюлетините и попълването на протоколите с резултатите ще може да се следи онлайн по интернет на платформата https://evideo.bg/. Излъчването ще стартира след края на изборния ден.
 
Министерство на вътрешните работи и спокойствието в изборния ден
Изборният ден стартира в спокойна конюнктура, оповестяват от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи. Предприети са всички нужни ограничения за запазване на публичния ред и пожарната сигурност. Близо 10 000 чиновници на Министерство на вътрешните работи ще вземат участие в защитата на изборния ден.
 
 Министерство на вътрешните работи Министерство на вътрешните работи Източник: Министерство на вътрешните работи
Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушавания, на денонощната телефонна линия 02 90 112 98 и на имейл [email protected], както и на особено отворените телефонни линии и електронни пощи по места в регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи. 
 
Звената на Дирекция " Български документи за идентичност " работят от 08.30 до 19.00 часа. Те ще издават удостоверения за изгубени или развалени персонални карти и документи с изминал период.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР