Днес г-н Каримански направи едно обидно внушение, което трябва да

...
Днес г-н Каримански направи едно обидно внушение, което трябва да
Коментари Харесай

Министър Божанов разкри лъжа на Каримански от ИТН

Днес господин Каримански направи едно обидно подстрекателство, което би трябвало да опровергая. Това написа във Фейсбук министърът на електронното ръководство.

Имало публични поръчки, свързани с електронно ръководство, направени за тъкмо избрана компания, с мое подпомагане. Но господин Каримански не знаел детайлите, не знаел коя е компанията, не знаел на каква стойност и не знаел кои са тъкмо поръчките.

Тези клюки са предстоящи. Неизбежно е, когато заемаш висока позиция, някой да не стартира да интригантства. Но дано да направя няколко разяснения:

1. Министерство на електронното ръководство е оповестило една социална поръчка откогато съществува. Ето я:

2. Извън горната поръчка, имаме един подписан контракт за създаване на мобилното приложение за електронна идентификация. Там публикуваме всичко: техническата спецификация, контракта, а в идващите дни и систематичния план, а изпълнителят (Информационно обслужване) е избран по законоустановения ред с Решение на Министерския съвет.

3. Информационно обслужване афишира поръчки от името на редица администрации - Министерство на здравеопазването, Национална агенция за приходите и други Върху тези поръчки МЕУ няма въздействие (може да ревизира механически спецификации, само че заради законов пропуск, който сега поправяме, това не всеки път се случва). Противно на някои схващания, Министерство на електронното ръководство не носи отговорност за всички ИТ поръчки в страната. Отговорността я носят възложителите.

4. От бързата инспекция на направените в последните 6 месеца поръчки от Информационно обслужване виждаме пъстра картина от определени реализатори, които печелят в едни процедури и губят в други, което опонира на направените внушения.

5. Нямам сестра

Когато господин Каримански получи обстоятелствата (с които обичал да говори), се надявам да ги показа. Оставам отворен за градивен разговор по тематиката " електронно ръководство ", в това число с към този момент опозиционните, само че дано да понижим малко равнищата на операции и внушения, тъй като сега вместо да се занимавам с завършването на промените в Закона за електронното ръководство и в Закона за публичните поръчки, с които да въведем повече успеваемост и бистрота, се занимавам с оборване на нещо, за което господин Каримански в действителност нямал детайлите, само че решил да си каже.

Междувременно ще продължим да работим по дигитализацията и изсветляване на активността в администрацията, с което с изключение на да понижим бюрокрацията, ще пресечем редица корупционни процеси.



 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР