Днес Европейският съд по правата на човека /ЕСПЧ/, ще разгледа

...
Днес Европейският съд по правата на човека /ЕСПЧ/, ще разгледа
Коментари Харесай

ЕСПЧ за първи път гледа международни дела, свързани с климата

Днес Европейският съд по правата на индивида /ЕСПЧ/, ще прегледа две каузи против Франция и Швейцария за хипотетични пропуски в опазването на околната среда. Някои дефинират този миг като „ исторически ”, тъй като пред съда в Страсбург за път на подсъдимата пейка попадат държавни управления поради хипотетично безучастие във връзка с изменението на климата.

Делото против Швейцария се основава на тъжба от асоциация на възрастни хора - които назовават себе си " Клуб на възрастните хора, защитаващи климата ", които са загрижени за последствията от световното стопляне върху изискванията им на живот и здравето им, оповестиха от съда.

Те упрекват швейцарските управляващи в разнообразни пропуски във връзка с изменението на климата, които съгласно тях съставляват нарушаване на задължението на държавното управление да пази живота, домовете и фамилиите на жителите.

" Това е историческо събитие ", съобщи 64-годишната Ан Марер, член на швейцарския клуб, подсилен от " Грийнпийс " - Швейцария, в който междинната възраст е 73 години.

Около 50 от неговите 2000 членове ще пътуват до Страсбург за чуването, сподели Марер пред Агенция Франс Прес.

" Всички изследвания на световното стопляне през последните 20 години демонстрират, че " всички са наранени ", само че възрастните хора са наранени повече от другите, изключително възрастните дами поради сърдечносъдовите и респираторните болести ", сподели тя.

Всички опити да бъдат накарани швейцарските управляващи да работят от тяхно име са се провалили, сподели тя.

Делото против Франция е заведено от Дамиен Карем - някогашен кмет на Гранде-Синт, предградие на Дюнкерк в Северна Франция, който също твърди, че френското държавно управление не е изпълнило задължението си да пази живота, като не е подхванало задоволително ограничения за попречване на изменението на климата.

По времето, когато е бил кмет, Карем сезира френската правосъдна система састо от името на своя град, по този начин и от свое име, като твърди, че изменението на климата усилва риска от наводнение.

Най-висшият административен съд на Франция се произнесе в интерес на града против централното държавно управление през 2021 година, само че отхвърли самостоятелното дело, заведено от Карем, което той по-късно заведе пред Европейски съд по правата на човека./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР