„Днес Европейската комисия ще обяви, че започва консултации за въвеждането

...
„Днес Европейската комисия ще обяви, че започва консултации за въвеждането
Коментари Харесай

Станишев: ЕК стартира с леви политики под натиска на социалистите

„ Днес Европейската комисия ще разгласи, че стартира съвещания за въвеждането на Европейска рамка за минималните работни заплати, което беше едно от основните послания в акцията на ПЕС за европейските избори.

Едновременно с това започва работата по огромен проект за осъществяване на правилата на Социалния дирек – също признат с помощта на левите в Европа. Той се чака да включва тактика за нови умения на служащите, продължение на Младежката гаранция, тактика за тъждество сред половете във връзка с заплащането и пенсиите, контролиране на изискванията на работа посредством уеб-базирани платформи, въвеждането на Детска гаранция, проект за обществена стопанска система и други “

Така президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев разяснява предлагането на Европейска комисия, което ще бъде показано по-късно през днешния ден в Страсбург от заместник-председателя на Европейска комисия Валдис Домбровскис и от комисаря по работни места и обществени права Никола Шмит.

„ Доволен съм, че новата Европейска комисия стартира предпочитано работа по леви, обществени политики, в осъществяване на поетите към ПЕС задължения. Тези начинания ще бъдат водени от представител на нашето политическо семейство – комисаря за работни места и обществени права Никола Шмит (Люксембург). Това са стъпки в вярната посока, стъпки към по-справедлива Европа. “, разяснява водачът на социалистите.

„ За страдание, изгубихме доста време. Комисията „ Юнкер “ не реализира значителен прогрес по тези тематики – десните демонстрираха, че нито имат предпочитание, нито потенциал да осъществят обществени политики. Ключовите достижения през миналия мандат – ревизирането на директивата за командированите служащи, директивата за баланс сред професионалния и персоналния живот, въвеждането на Европейския обществен дирек – се дължаха най-много на натиска на социалистите. Днес още веднъж левите комисари стартират да извършват предизборните си обещания и те са движещата мощ за предложенията на Европейска комисия. “

„ В XXI век, в няколко страни в Европейски Съюз, в това число България, минималната работна заплата към момента е под линията на бедността. Прекалено доста хора работят, само че не могат да си разрешат заслужен метод на живот, да си платят сметките за отопление, да обезпечат качествено обучение или храна за децата си. Към това би трябвало да се добави и сивият бранш, който има застрашителни размери в страни като България, където към момента е процедура служащият да се обезпечава на минимална заплата, а да получава пари „ на ръка “. В същото време, изискванията на труд не престават да бъдат потресаващо неприятни в редица браншове. Трябва да поставим съществени старания да сложим завършек на всичко това както у нас, по този начин и в Европейски Съюз. “, безапелационен е Станишев.

Европейската рамка за минималните заплати няма за цел да наложи идентична заплата на всички места в Европейски Съюз . Тя ще има за цел да увеличи минималното възнаграждение за труд до съответни за всяка страна равнища или посредством законови промени, или посредством групово договаряне.

„ За страдание, за България изравняването на обществените стандарти и приходите с европейските остава непостижима цел. Икономическото развиване не съумява да обезпечи заслужен живот за всички работещи, а неравенствата не престават да порастват, което визира най-уязвимите обществени групи като нискоквалифицирания труд, пенсионерите и децата. Тези проблеми не могат да бъдат решени с една европейска инструкция, а изискват цялостни и поредни политики от страна на ръководещите. Затова считам, че България има интерес да поддържа тези начинания и да подтиква бизнеса да влага в по-добра подготовка, по-добро възнаграждение и по-добри условия на труд, вместо да усилва изключителния труд от 150 на 300 часа годишно или да трансферира заплащането на първия ден от болничните от работодателя на служащия “, заключи Станишев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР