Днес Европейската комисия реши да създаде стратегически резерв от медицинско

...
Днес Европейската комисия реши да създаде стратегически резерв от медицинско
Коментари Харесай

ЕK създава резерв от медицинско оборудване, вижте подробности!

 Днес Европейската комисия реши да сътвори стратегически запас от здравно съоръжение в rescEU, като да вземем за пример респиратори и защитни маски, с цел да помогне на страните от Европейски Съюз, борещи се с пандемията от COVID-19.

Председателят Урсула фон дер Лайен съобщи:

" Първият по рода си общ европейски запас от незабавно здравно съоръжение е израз на солидарността на Европейски Съюз в деяние. От него ще се

възползват всички наши страни членки и всички наши жители. Взаимната помощ е единственият метод да продължим напред. "

Медицинското съоръжение в запаса ще включва консумативи като:

- здравно съоръжение за интензивни грижи, като да вземем за пример респиратори,

- персонални защитни средства като маски за многократна приложимост,

- ваксини и лечебни средства,

- лабораторни консумативи.

Комисарят за ръководството при рецесии Янез Ленарчич съобщи:

" Европейски Съюз подхваща дейности, с цел да даде повече съоръжение на страните членки. Създаваме запас в rescEU, с цел да можем да предоставим бързо нужните средства за битка с ковид. Този запас ще се употребява

за подкрепяне на страните членки, изправени пред дефицит на съоръжение, належащо за лекуването на инфектирани пациенти, за отбрана на здравните служащи и за закъснение на разпространяването на вируса. Планираме да стартираме работата неотложно. "

Как действа запасът в rescEU?

Самият запас ще се намира в една или няколко страни членки. Държавата, в която се намира запасът, ще дава отговор за закупуването на оборудването.

- Комисията ще финансира 90 % от запаса. Координационният център за реагиране при изключителни обстановки ще ръководи разпределението на оборудването, с цел да се подсигурява, че то отива там, където е най-необходимо.

- Първоначалният бюджет на Европейски Съюз за запаса възлиза на 50 милиона евро. За 40 милиона евро от тях бюджетните органи би трябвало да дадат утвърждението си.

- Освен това посредством взаимната процедура за възлагане на публични поръчки страните членки са в развой на закупуване на персонални защитни средства, респиратори и консумативи, нужни за тестването за ковид. Чрез този съгласуван метод страните членки са в мощна позиция при договарянията с индустрията по отношение на наличността и цената на медицинските произведения.

Следващи стъпки

След като мярката влезе в действие на 20 март, страните членки, искащи да поддържат запас в rescEU, могат да аплайват за директни безплатни средства от Европейската комисия. Преките безплатни средства покриват 90 % от разноските за запаса, а останалите 10 % се поемат от страната членка.

Контекст

rescEU е част от Механизма на Европейски Съюз за гражданска отбрана, който укрепва съдействието сред участващите страни в региона на гражданската отбрана предвид на по-доброто попречване, подготвеност и реагиране при бедствия. С предлагането се усилва запасът от активи на rescEU

на Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз, който към този момент включва самолети и хеликоптери за битка с пожарите. Посредством Механизма Европейската комисия играе значима роля при координирането на дейностите при бедствия в Европа и по света. Когато мащабът на изключителната обстановка надвишава потенциала за реагиране на дадена страна, тази страна може да изиска помощ посредством Механизма.

Към днешна дата в него вземат участие всички страни — членки на Европейски Съюз, както и Исландия, Норвегия, Сърбия, Северна Македония, Черна гора и Турция. От основаването му през 2001 година Механизмът за гражданска отбрана на Европейски Съюз е бил задействан в отговор на повече от 330 претенции за помощ в Европейски Съюз и отвън него.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР