Днес Европейската комисия представи новия си план за засилване на ...

Днес Европейската комисия представи новия си план за засилване на

ЕС с мерки за увеличаване на върнатите мигранти

Днес Европейската комисия показа новия си проект за усилване на връщането на мигранти в страни отвън Европейския съюз, до момента в който 27-те страни членки се приготвят за битка по тази политически взривоопасна тематика на поредност от основни срещи през идващите седмици.

Миграционните служби на страните от Европейски Съюз са поискали да бъдат изведени 342 100 души през 2021 година - последната година, за която има цялостни данни. Само 24% от тях са били върнати в страни отвън блока през 2021 година, съгласно Евростат.

Броят на връщанията " би трябвало да се усили ", съобщи европейският комисар по вътрешните работи Йохансон на конференция в Брюксел през днешния ден.

" Държавите членки не могат да решат казуса сами, само че и Комисията не може да го реши сама ", добави Йохансон.

Административните проблеми и пречките в страните членки, които усложняват завършването на връщането, са измежду многото аргументи този % да е толкоз невисок, споделят чиновниците. Освен това за трети страни е по-удобно да се спогодят за връщане посредством даване на средства единствено като част от по-всеобхватен пакет от стопански ограничения. Но да вземем за пример организациите, работещи по въпросите на помощта за развиване, постоянно не се координират с тези, които работят по въпросите на връщането.

Една от задачите на предлагането на Комисията е " да се подсигурява, че страните членки сплотяват напъните си и че е налице безпроблемна съгласуваност и координация сред всички участници, с цел да се подсигурява, че груповите старания са ориентирани към връщане в избрани трети страни в сходство с политическите цели ".

Планът на Комисията идва преди неофициалната среща на министрите на вътрешните работи в Стокхолм на 26 януари.

Очаква се на тази среща да бъдат прегледани ограничения, които да подсигуряват, че всяка страна - членка на Европейски Съюз, ще дава постоянно на Frontex - граничната организация на Европейски Съюз, съответните данни за връщането до края на всяка година, като задачата е да се откри цифровизиран развой във всички страни членки " допустимо най-скоро и най-късно до 2026 година "

Освен това до края на 2023 година се цели удвояване на броя на третите страни, обхванати от програмата на Frontex за подкрепяне на реинтеграцията, която дава финансова помощ и съвещания на мигрантите при завръщане в родната им страна.

Понастоящем към 26 страни - в това число Бразилия, Индия, Пакистан, Алжир и Мароко - са част от програмата.

Този ход идва в миг, когато натискът върху границите на Европейски Съюз доближава най-голямото си равнище от 2016 година насам: През 2022 година по границите на блока са регистрирани към 330 000 противозаконни прекосявания, съгласно последните данни на Frontex.

Миграцията е и един от основните въпроси в дневния ред на идващия Европейски съвет, който ще се организира в Брюксел първоначално на февруари.

Проектотекстът на документа, по който водачите се стремят да реализират единодушие на срещата, забелязан от POLITICO, демонстрира, че фокусът на срещата ще бъде главно върху увеличението на връщането, отбраната на външните граници и " уеднаквяването на визовата политика " - визирайки визовата политика в някои балкански страни, която разрешава на мигрантите да минават в Европейски Съюз.

В плана се заобикалят по-спорни тематики, като да вземем за пример дали средствата от Европейски Съюз не бива да се употребяват за създаване на огради, за което упорства Австрия.

Някои дипломати подлагат на критика това, което виждат като обща липса на упоритост за миграционната политика на блока в плана.

Документът наподобява " по-скоро като резюме на нещата, които към този момент вършим, в сравнение с като по този начин нужният път за рестартиране на дебата за миграцията в Европа ", съобщи посланик от Европейски Съюз./БГНЕС
Категории:Тагове:

Източник: bgnes.bgКОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg