Днес евродепутатите приеха нови правила, за да гарантират, че преведените

...
Днес евродепутатите приеха нови правила, за да гарантират, че преведените
Коментари Харесай

Паричните преводи в евро ще пристигат в рамките на десет секунди

Днес евродепутатите одобриха нови правила, с цел да подсигуряват, че преведените средства идват неотложно в банковите сметки на непрофесионални клиенти и компании в целия Европейски Съюз.

Новият правилник има за цел да подсигурява, че непрофесионалните клиенти и предприятията, изключително МСП, няма да се постанова да чакат да получат парите си. Безопасността на прехвърлянията също следва да се увеличи. Банките и другите снабдители на платежни услуги ще би трябвало да подсигуряват, че кредитните преводи са налични и обработени неотложно. Текстът, вече координиран с страните членки на Европейски Съюз, актуализира актуалните правила на Единната зона за плащания в евро (SEPA).

Незабавен кредитен превод

Кредитните преводи ще се правят неотложно, без значение от деня или часа - парите би трябвало да дойдат в сметката на получателя в границите на 10 секунди. Платецът следва също по този начин да бъде осведомен в границите на 10 секунди дали трансферираните средства са били предоставени на планувания адресат.

Държавите членки, чиято парична единица не е еврото, също ще би трябвало да ползват разпоредбите, когато сметките към този момент оферират постоянни интервенции в евро, след по-дълъг временен интервал. Ще има специфична дерогация от осъществяването на заплащането в границите на 10 секунди за такива сметки отвън работното време, считайки възможните опасения по отношение на достъпа до ликвидност в евро.

Безопасност на клиентите, наказания и наказания

За да се подсигурява сигурността, доставчиците на платежни услуги следва да разполагат със постоянни и настоящи ограничения за откриване и попречване на измами, с цел да се избегне попадането на кредитни преводи в неверна сметка заради машинация или неточност. За тази цел доставчиците на платежни услуги, извършващи активност в Европейски Съюз, следва неотложно и без спомагателни такси да дават услуга за инспекция на самоличността на получателя. 

Като спомагателна защитна мярка против измами доставчиците на платежни услуги следва да разрешат на своите клиенти да дефинират оптималната сума за незабавни кредитни преводи в евро, която може елементарно да бъде изменена преди идващия превод.

Ако доставчикът на платежни услуги не извършва отговорностите си за попречване на измами и това докара до финансови вреди, клиентът може да изиска обезщетение от доставчика на услуги според новите правила.

Доставчиците на платежни услуги, които оферират незабавни кредитни преводи, следва също по този начин да ревизират дали някой от техните клиенти предстои на наказания или на други ограничаващи ограничения, свързани с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Таксите остават същите

Таксите, прилагани от снабдители на платежни услуги във връзка с интервенциите за неотложен кредитен превод в евро, не могат да бъдат по-високи от таксите, прилагани за интервенции по " немигновен “ кредитен превод в евро.

Цитат

Михил Хогевен (ЕКР, Нидерландия) съобщи: " Регламентът за незабавните заплащания бележи дълго чаканата рационализация на заплащанията в границите на единния европейски пазар. Клиентите към този момент могат да се сбогуват с неудобството да чакат два или три работни дни, с цел да получат достъп до парите си. Ние осъществихме нещо, от което хората и предприятията в действителност се интересуват: прекачване на пари в границите на 10 секунди когато и да е на деня “.

Следващи стъпки 

Текстът беше признат с 559 гласа " за “, 7 " срещу “ и 35 " въздържал се “. Новите правила влизат в действие 20 дни след публикуването им в Официален вестник на Европейски Съюз. Държавите членки ще разполагат с 12 месеца, с цел да приложат регламента.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР