Днес, евродепутатът от ДПС/Обнови Европа, Илхан Кючюк, който е и

...
Днес, евродепутатът от ДПС/Обнови Европа, Илхан Кючюк, който е и
Коментари Харесай

Кючюк пред Османи: Не възобновим ли диалога, иде тревожен развой на събитията

Днес, евродепутатът от ДПС/ ”Обнови Европа ”, Илхан Кючюк , който е и непрекъснат докладчик за Република Северна Македония , показа пред Комисията по външни работи, отчета си за напредъка на страната. След като Европейският съвет взе решение за отваряне на договарянията за присъединение със Северна Македония , през март тази година, свикването на първата междуправителствена конференция беше отсрочено поради неналичието на прогрес във взаимоотношенията с България.

Според Кючюк, макар комплицираната обстановка с пандемията, Северна Македония е съумяла да организира демократични избори и постигнатите достижения от страна на страната и държавното управление заслужават да бъдат приети.

„ Новото държавно управление показва последователност в уговорката към европейския и евроатлантическия път на страната посредством използване на постоянни и приобщаващи демократични промени и посредством предприемане на значими стъпки за подсилване на демокрацията и върховенството на закона. ”, посочи евродепутатът пред Комисията.

Кючюк не отхвърли и фактът, че в някои области са нужни бързи промени и повече прогрес, само че съгласно него държавното управление има целия капацитет да продължи по пътя на европейската интеграция.

По-късно евродепутатът организира среща с министъра на външните работи на Северна Македония , Буяр Османи. По време на диалога Кючюк категоризира като крайъгълен камък, за свикването на първата междуправителствена конференция, неналичието на взаимни отстъпки във връзка с противоречивите въпроси с България , само че изрази вяра:

 „ Надявам се, че скоро ще преодолеем тази задънена улица и ще тръгнем още веднъж в вярната посока. България и Северна Македония би трябвало да положат старания, с цел да разрешат проблемите, тъй като този застой подкопава освен доверието към Европейски Съюз , само че има и непосредствено отрицателно отражение в нашите страни. Вярвам, че и двете страни ще възобновят градивните диалози, тъй като в противоположен случай виждаме тревожния процес на обстановката, а точно възходящия шовинизъм и език на омразата.  Разбирателството и взаимното почитание сред нашите жители ще бъдат основни за разрешаването на разногласието. ”
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР