Днес ЕС ще направи следващата решаваща стъпка към въвеждането на

...
Днес ЕС ще направи следващата решаваща стъпка към въвеждането на
Коментари Харесай

Огромна крачка към дигиталното евро

Днес Европейски Съюз ще направи идната решаваща стъпка към въвеждането на цифрова версия на еврото - противоречив план, който е обект на офанзиви от страна на обществеността, политиците и банките още преди да е основан.

От Китай до Съединените щати, от Ямайка до Япония, десетки централни банки по света изследват или към този момент са въвели цифрови валути, защото електронните заплащания преобладават в метода, по който хората харчат парите си, а потреблението на пари в брой понижава, предава Дарик.

Движението за основаване на цифрова версия на единната валута стартира през 2020 година, когато президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард предложи концепцията и основаният във Франкфурт орган стартира обществени съвещания.

Ентусиастите, подкрепящи цифровото евро настояват, че то ще добави парите в брой и ще подсигурява, че ЕЦБ няма да остави празнота, която може да бъде запълнена от частни, нормално неевропейски, играчи и други централни банки.

Критиците слагат под въпрос нуждата от цифрово евро, а банките предизвестяват за огромни опасности, до момента в който лично изследване на ЕЦБ откри, че обществеността е загрижена за неприкосновеността на заплащанията.

" Ако с цифровото евро просто дублираме съществуващата платежна инфраструктура, това не е задоволително добра икономическа аргументация. Засега цифровото евро наподобява като решение, което търси проблем ", съобщи пред Агенция Франс Прес немският евродепутат Маркус Фербер.

Европейската комисия, изпълнителният орган на Европейски Съюз, ще разгласява в сряда предложение, което ще бъде правната основа, върху която ЕЦБ ще може да започва цифровото евро.

Окончателният закон би трябвало да бъде подсилен от 27-те страни членки на Европейски Съюз и от Европейския парламент.

ЕЦБ би трябвало да даде публична зелена светлина на цифровото евро през октомври, като упованията са то да бъде налично след 2027 година

В проектопредложението, с което се срещна Агенция Франс Прес, Комисията отбелязва, че " дълготрайните изгоди от цифровото евро... надвишават обвързваните с него разноски ", и предизвестява, че " разноските при положение на безучастие могат да бъдат доста огромни ".

Валутата ще бъде налична за физически лица, живеещи в еврозоната, и за нейните посетители.

През март по време на полемика Лагард съобщи, че цифровата валута е значима за устойчивостта и за " опазване на европейската платежна автономност ".

Много от средствата за разплащане " не са безусловно европейски ", означи тя и добави, че е " доста нездравословно да се разчита на един-единствен източник на заплащане ".

Понастоящем американските колоси Visa и Mastercard преобладават на международния пазар на картови заплащания.

Други специалисти настояват, че проектите на Европейски Съюз вещаят проблеми, изключително за банките.

През март Европейската банкова федерация (ЕБФ) предизвести за " забележителен риск за банките " заради опцията за всеобщо източване на банкови сметки, защото клиентите биха могли да държат средствата си в цифрови сметки и портфейли в евро, отдалечавайки ги от балансите на банките.

Проектопредложението включва наредба, която ще ограничи размера на парите, които хората могат да държат в цифрови евро - чиновници на ЕЦБ предложиха таван от 3000 евро (3300 долара).

Комисията съобщи, че цифровата валута ще получи статут на " законно платежно средство ", което значи, че би трябвало да бъде одобрявана като платежно средство.

Според проектопредложението ще има изключения, в това число за дребни предприятия, които не одобряват никаква форма на цифрово заплащане.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР