Днес експерти от РИОСВ - Варна и представители от Биологична

...
Днес експерти от РИОСВ - Варна и представители от Биологична
Коментари Харесай

РИОСВ - Варна и БАН пуснаха 15 полудиви екземпляра от вида Червен ангъч в природата

Днес специалисти от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна и представители от Биологична пробна база „ Калимок “ при на Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания при Българска академия на науките (ИБЕИ-БАН) направиха реинтродукция на 15 полудиви млади екземпляра от типа Червен ангъч (Tadorna ferruginea) в особено определен подобаващ за типа водоем. Дейността е в осъществяване на Програмата на ИБЕИ-БАН за размножаване и реинтродукция в природата на редки и застрашени типове птици.

С цел възобновяване на естествената популация на Червен ангъч, развъдените в Биологичната пробна база екземпляри са пуснати във водоем в рамките на Защитена зона за запазване на дивите птици „ Белите скали “ на територията на община Каварна. Всяка от птиците е маркирана с два типа пръстени, в които е заложена информация за произхода и също по този начин дава опция за самостоятелно различаване на екземпляра. На една от птиците е подложен и GPS предавател за следене в действително време.

През 2022 година е осъществена реинтродукция на 21 екземпляра от същия тип. След есенната миграция 6 от птиците са се завърнали в същия водоем и гнездят в региона.

Засилената антропогенна активност през последните десетилетия оказва негативно влияние върху редица типове, вследствие на което числеността им доста понижава. Много от тях се трансформират в редки или застрашени от изгубване. Действията за опазването им в природата не са задоволителни за възобновяване на тяхната първична бройка, заради което се появява нуждата от изкуствено размножаване за поддържане на дивите популации.

Видът Червен ангъч (Tadorna ferrufinea) е включен в Червената книга на Република България, където се показва, че е бил постоянно срещан в Добруджа и по Черноморието. Защитен е от Закона за биологичното многообразие и редица интернационалните конвенции (включен е в приложение II на Бернската спогодба, приложение II на Бонската спогодба и приложение I на Директивата на Европейската общественост за отбрана на дивите птици).

РИОСВ - Варна
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР