Днес, едва няколко месеца след трагедията на Лондонския мост, Великобритания

...
Днес, едва няколко месеца след трагедията на Лондонския мост, Великобритания
Коментари Харесай

За 12 г.: 9 атентата във Великобритания и близо 100 убити

Днес, едвам няколко месеца след нещастието на Лондонския мост, Англия още веднъж бе ударена от терористичен акт в лондонското метро, при който бяха ранени минимум 22 души.

Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция, напомня, че страната стана сцена на редица офанзиви, множеството от които в името на джихада.

Равносметката е - 9 атентата за едвам 12 години, като последните пет бяха осъществени тази година. Убитите хора от тях са близо 100. 

7 юли 2005 година: Четири координирани самоубийствени атентати - три в метрото и един в рейс в столицата Лондон - предизвикаха гибелта на 56 души, в това число четиримата нападатели камикадзе, и раниха 700. Отговорност за офанзивите пое терористичната мрежа Ал Каида.

Петнадесет дни по-късно бе осъществен несполучлив опит за повторение на нападенията. Четири бомби, заложени в три влака на метрото и един рейс, не се взривиха заради неточност в изчисленията при тяхната изработка.

30 юни 2007 година: Кола, натъпкана с газови бутилки, се вряза в основния терминал на летището на Глазгоу, Шотландия, без да се взриви. Шофьорът, индиец, получи тежки изгаряния и умря месец по-късно. Неговият сателит, иракски доктор, бе наказан през 2008 година на пожизнен затвор.

В навечерието на офанзивата две коли бомби бяха открити в центъра на Лондон. Според следствието те не са се взривили заради проблем с детонаторите.

22 май 2013 година: Двама лондончани от нигерийски генезис събориха с кола 25-годишния английски боец Лий Ригби в югоизточната част на столицата, а по-късно го убиха с многочислени промушвания с нож и се пробваха да го обезглавят. На видеозапис един от нападателите споделя, че е желал да отмъсти за мюсюлманите, убити от английски военни.

5 декември 2015 година: 30-годишният Мухайдин Майър, роден в Сомалия, ранява с нож двама души, единия от които тежко, на входа на метростанция в Източен Лондон. Атаката, избрана от управляващите като терористична, бе осъществена два дни след първите английски въздушни удари в Сирия против групировката " Ислямска страна ". Нападателят бе наказан на пожизнен затвор.

22 март 2017 година: Мъж се врязва с автомобила си в множеството на Уестминстърския мост, след което намушка смъртоносно с нож служител на реда пред английския парламент в Лондон. Общо пет индивида бяха убити при офанзивата, отговорност за която пое джихадистката формация " Ислямска страна ". Нападателят Халид Масуд, английски жител, приел исляма, бе убит от полицията.

22 май 2017 година: Млад британец от либийски генезис се самовзриви с мощна бомба на изхода на зала в Манчестър след концерт на американската певица Ариана Гранде. Убити бяха 22 и ранени 116 индивида, в това число доста деца и младежи. Отговорност за атентата пое " Ислямска страна ".

3 юни 2017 година : Камионетка се вряза в множеството на Лондонския мост, след което тримата нападатели излязоха от автомобила и започнаха да ръгат с ножове минувачите, преди да бъдат убити от полицията. Убити бяха осем и ранени към 50 индивида. " Ислямска страна " пое отговорност и за тази офанзива.

18-19 юни 2017 година: Кола се вряза във вярващите, излизащи от джамия в Северен Лондон. Един човек, на който му прилошало малко по-рано, умрял на мястото, а десетина души били ранени. Нападателят, 47-годишният Дарън Озбърн, бе арестуван. Озбърн, на който бяха повдигнати обвинявания в ликвидиране по терористични подбуди, бе избран от прокуратурата като човек, въодушевен от рискови политически идеологии и персонална ненавист към мюсюлманите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР