Днес едно от емблематичните места във Враца - комплекс „Вестителя“,

...
Днес едно от емблематичните места във Враца - комплекс „Вестителя“,
Коментари Харесай

Комплекс „Вестителя“ във Враца стана на 93 години

Днес едно от емблематичните места във Враца - комплекс „ Вестителя “, по-популярен като Хижата, през днешния ден става на 93 години, научи организация BulNews. Той е открит на днешната дата през 1926 година.
Комплекс „ Вестителя “ е едно от обичаните места на врачани и посетители на града. Разположен в полите на Балкана, от него се разкрива красива панорамна панорама. На 9 ноември 1877 година от емблематичното място съветският боец Петлак известил освобождението на града.
Любопитен факт е, че комплексът е изработен от Петър Дограмаджиев, който е първият врачанин, приключил архитектура във Виена. Той е построил хижата като остарялата карта на Европа. Дясната кула е в британски жанр, междинната част с покрива съставлява Австрия, а лявата кула е като минаре.
Комплексът е изработен напълно от даренията на хората. С непринуден труд 5 000 врачани, подредени в колона по един, си подавали камъните за градежа му.
През годините постройката е имала доста разнообразни функционалности – от хижа и ресторант, до място за осъществяване на събрания на туристическо сдружение. През 2004 година, при пожар хижата била изпепелена съвсем до основи.
На 9 ноември 2006 година – 129-годишнината от освобождението на града от турско иго, постройката е открита още веднъж след огромна реорганизация. Инициатор на възобновяване й е тогавашният кмет Войслав Бубев, който съумява да приключи делото благодарение на починалия врачански предприемач Иво Лаков.
Днес на мястото на остарелия комплекс още веднъж кипи живот и врачани отново могат да се насладят на приказната панорама към града и планината. Паркът е едно от обичаните места за разходка и привлекателен център за туристите. В остарялата хижа има кафене и кръчма, където може да се види неповторима галерия от фотоси, показваща историята на комплекс „ Вестителя “ от основаването му до наши дни, както и самият строеж от десетки врачани, полагащи основите й.
Хижата е запечатана и в една от сцените на огромния български филм „ Момчето си отива “.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР