Днес една от най-обичаните и популярни актриси у нас, научи

...
Днес една от най-обичаните и популярни актриси у нас, научи
Коментари Харесай

Звезден рожденик: Тя изигра емблематични роли в Сватбите на Йоан Асен и От нищо нещо, носител е на Аскеер, а дъщеря й е известна певица

Днес една от най-обичаните и известни актриси у нас, научи Sofia24.bg . Тя е родена на 8 май 1948 година в София. Завършва актьорско майсторство за трагичен спектакъл във ВИТИЗ " Кръстьо Сарафов “ през 1973 година в класа на проф. Кръстьо Мирски. Тя е една от топ актрисите на Театър " София " през 70-те и 80-те години на ХХ век. Любимка е на публиката от присъединяване си във филми като “Сватбите на Йоан Асен ", където влиза в ролята на Белослава, " От нищо нещо " играе Венетка, Теменужка в " Двойникът ", Майката на Бранко в " Лавина " и " Маневри на петия етаж ". Лауреат е на " Аскеер " за основната женска роля на Зара в " Без кожа “ (2003).

Играла е в Драматично-куклен спектакъл (Враца) от 1973 до 1974 година. От 1974 до 1990 година е актриса в Театър " София “, където играе Боряна в " Боряна “ от Йордан Йовков, Маша в " Три сестри “ от Чехов, както и в " Седемте снежанки “ – джуджето+1 и " Носете си новите облекла, момчета “ от Стефан Цанев. Превъплъщава се и в ролята на Магда – дамата в " Апетит за череши “ от Агнешка Ожецка и Дорис в " Догодина по същото време “ от Бърнард Слейд. 

Участва и в " Хеда Габлер “ от Хенрик Ибсен. От 1990 година е в Малък градски спектакъл " Зад канала “. Ролите ѝ са в " Сексуални перверзии в Чикаго “ от Дейвид Мамет, " Българският модел “ от Станислав Стратиев, " Пилешка глава “ от Дьорд Шпиро, " Урбулешка покруса “ от Душан Ковачевич, " Страданията на младия Вертер “ по Гьоте, " Слънчево с гръмотевици “ от Кен Лудвиг. 

Участвала е и в телевизионните продукции: Катя в " Жар птица “, Естел в " Пурпурен прахуляк “, в " Монахът и неговите синове “, " Приключение на таванския етаж “ и " Малка дневна музика “. Озвучава в сериала " Алф “.

През 1976 година печели Втора премия за женска роля на Йовкови тържества – Добрич за Боряна в " Боряна “. През 1996 година – Наградата на САБ за женска роля за Дафинка в " Свекърва “ от Антон Страшимиров, а през 2000 година – Награда за женска роля за Елена в " Салон за рев “ от Юрий Дачев. През 2003 година Анета е отличена с " Аскеер “ за основна женска роля за Зара в " Без кожа “.

През 1969 година се омъжва за писателя и преводач Росен Босев, само че двамата се развеждат през 1973 година От 1973 година Сотирова е омъжена за психиатъра Борислав Стоянов. Заедно имат щерка – поп и джаз певицата Белослава, която е кръстена на героинята на Сотирова във кино лентата " Сватбите на Йоан Асен ІІ “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР