Днес е вторият тур на местните избори - 19 областни

...
Днес е вторият тур на местните избори - 19 областни
Коментари Харесай

Втори тур на местните избори! 19 областни града ще избират кмет на балотаж. Гласува се и с машини

Днес е вторият тур на локалните избори - 19 регионални града избират своя кмет на балотаж. Ще се гласоподава и с машини.

 

И най-големите български градове - столицата София, Пловдив и Варна не съумяха да излъчат кмет на първи тур и в тях се гласоподава през днешния ден.

 

В столицата, Варна и Пловдив ще се гласоподава и за районни кметове.

Само двама от 24-мата районни кметове в София бяха излъчени още на първи тур (в Средец и Триадица), останалите отиват на балотаж.

В Пловдив и шестте региона избират кмет. 

Във Варна два региона - Аспарухово и Владислав Варненчик избраха своя кмет на първи тур, останалите три са на балотаж.

 

На втори тур ще бъдат излъчени кметовете на Благоевград, Варна, Велико Търново, Видин, Габрово, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София, Хасково, Шумен.

 

Ето кой против кого се изправя:

 

В Благоевград Илко Стоянов, досегашният кмет, подсилен от ГЕРБ-СДС, се изправя против Методи Байкушев, претендентът на ПП-ДБ.

Във Варна Иван Портних от ГЕРБ, който ръководи града от 2013 година, се състезава с Благомир Коцев от Коалиция ПП-ДБ.


Във Велико Търново Даниел Панов от ГЕРБ ( кмет от 2011 г.) се бори за опазване на своя пост с Йордан Терзийски от ПП-ДБ.

Видин. Тук ще има балотаж сред настоящия кмет Цветан Ценков от Съюз на демократичните сили (НДСВ, НОВОТО ВРЕМЕ) с Александър Матеев от ГЕРБ.

В Габрово ще има балотаж сред сегашната кметица Таня Христова (управлява от 2011 г.) от ГЕРБ и Даниел Петров от " Възраждане ".

В Добрич борбата на балотажа. ще е сред настоящия кмет Йордан Йорданов от МК ДБГ (ДБГ, Има Такъв Народ, Национална движение „Симеон Втори", ССД, ГН и ВМРО-БНД) и Красимир Николов от ГЕРБ.

В Кюстендил ще има балотаж сред настоящия кмет от 2007 година Петър Паунов от МК ГЕРБ и Огнян Атанасов от Партия на Зелените.

В Ловеч ще има балотаж сред Валентина Стефанова Недялкова от ГЕРБ и Страцимир Веселинов Петков от ИМА ТАКЪВ НАРОД.

В Пазарджик ще има балотаж сред настоящия кмет Тодор Димитров Попов от Местна коалиция " НОВОТО ВРЕМЕ ", който ръководи от 2007 година, и Петър Николаев Куленски от Коалиция ПП-ДБ.

В Плевен ще има оспорван балотаж сред Валентин Венциславов Христов от ГЕРБ и кмета от 2015 година Георг Спартански.

В Пловдив на балотаж ще се явят Костадин Димитров Димитров от Политическа партия ГЕРБ и Ивайло Пеев Старибратов от Коалиция ПП-ДБ.

В Разград ще има балотаж сред Мирослав Тодоров Грънчаров от Коалиция ПП-ДБ и самостоятелния Добрин Младенов Добрев.

В Русе един против различен се изправят сегашният кмет от Българска социалистическа партия Пенчо Пламенов Милков и Иван Стефанов Иванов Политическа партия ГЕРБ.

Балотаж има и в Силистра. За кметския пост се борят Александър Николаев Сабанов самостоятелен с и Ивелин Статев Иванов от ГЕРБ.

В Сливен балотажът ще е сред Стефан Николов Радев от ГЕРБ и Пламен Крумов Стоянов от Пряка Демокрация.

В Смолян ще има балотаж сред Николай Тодоров Мелемов от ГЕРБ (кмет от 2011 г.) и Стефан Атанасов Сабрутев от Движение Нашият град.

В София балотажът е сред Васил Александров Терзиев от МК Продължаваме Промяната- Демократична България (Спаси София) и Ваня Руменова Григорова от МК „ Българска социалистическа партия ЗА БЪЛГАРИЯ “.

В Хасково балотажът ще е сред Станислав Насков Дечев от ГЕРБ (кмет от 2019 г.) и самостоятелния Николай Христов Ставрев.

В Шумен балотажът ще е сред Христо Атанасов Христов от Българска социалистическа партия и Георги Велков Колев от ГЕРБ.

В неделя избираме 91 кметове на общини, 491 на кметства и 31 на региони.

 

Гласуване ще се организира в 7250 секции, като в 5 900 това може да стане с машини. Връщането на устройствата стана след решение на Върховния административен съд от началото на седмицата. След него в Министерството на електронното ръководство се организира нова процедура по построяването на изходния код на устройствата, а в четвъртък вечерта министерството, Българският институт по метрология (БИМ) и Българският институт за стандартизация (БИС) удостовериха сходството на машините.

 

Само с хартиени бюлетини ще се гласоподава, както и до момента, в изборните секции с по-малко от 300 гласоподаватели, в секциите в лечебни заведения, домове за възрастни хора и други профилирани институции, в секциите на плавателни съдове под български байрак, в арестите и местата за изтърпяване на наказване " отнемане от независимост ", както и при гласоподаване с преносима изборна кутия.

 

Право на глас имат общо 6 308 052 гласоподаватели, като в изборните описи са включени и жителите, придобили изборни права сред двата тура.

 

В деня на вота се не разрешава слагането на пропагандни материали на партии, обединения и инициативни комитети в изборните пространства, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на постройката, в която е изборното помещение.

 

Изборният ден стартира в 7.00 часа и завършва в 20.00 часа. По преценка на Централната изборна комисия той може да бъде продължен до 21.00 часа, в случай че в 20.00 часа пред изборните пространства има искащи да гласоподават.

 

В случай че секционната изборна комисия откри такива, тя неотложно ги отстранява - при нужда със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на Министерството на вътрешните работи.

 

44,94% е била изборната интензивност в страната на изборите в неделя.

По данни на ЦИК правото си на глас са упражнили 2 713 000 гласоподаватели от общо включени в изборните описи 6 038 622.

 

За съпоставяне, на предходния локален избор от 2019 година изборната интензивност на първия тур е била по-висока - 49,76%.

 

В столицата изборната интензивност e била 36,04%, като са дали своят вот 380 658 души.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР