Днес е вторият ден от посещението на представители на македонските

...
Днес е вторият ден от посещението на представители на македонските
Коментари Харесай

Втори ден от посещението на представители на македонските българи в Брюксел

Днес е вторият ден от визитата на представители на македонските българи в Брюксел. След като през вчерашния ден се срещнаха с еврокомисаря по въпросите на съседството и разширението Оливер Вархей, през днешния ден те разговаряха и с евродепутати от разнообразни политически групи. Разговорите стават на фона деликатните връзки сред страните ни поради похищението на български жители и културни институции в РСМ.



" Но тук е значимо, че интеграцията е двупосочна улица. Представителите на македонските българи би трябвало да бъдат признати съществено. Трябва да бъдат техните проблеми признати като проблеми на равноправни жители на РСМ, да бъдат признати от институциите на РСМ. За това и призоваваме и президента Пендаровски, и министър-председателя и министъра на вътрешните работи да се среще с тях, да чуе от тях персонално какви са техните проблеми и несъмнено институциите да ги защитят като техни жители. Те би трябвало да ги защитят от атмосферата, основана от говора на ненавист и да бъде понижен този диалект на ненавист до опция да се прекрати с практиките от предишното ", сподели Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

" Заслужава си още едно изпитание в името на това РСМ да се трансформира в същинска мултиетническа страна със зачитането правата и свободите на всички нейни жители. И считам, че час по-скоро всички сили, които желаят проевропейското бъдеще на Северна Македония, би трябвало да работят в името на това конституцията на страната да бъде изменена. Докато не променим конституцията и не пишем всички елементи на македонското общество - и българи, и хървати, и черногорци в главния документ на страната, ще бъде доста мъчно да вървим по пътя на европеизацията. България има интерес от това да европеизира Западните Балкани, само че също по този начин Северна Македония има интерес от това да продължи по пътя на задълбочените европейски промени ", сподели Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/ " Обнови Европа ", докладчик на Екологичен потенциал за РСМ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР