Днес е вторият ден от Горещниците.Астрономически тези дни се падат

...
Днес е вторият ден от Горещниците.Астрономически тези дни се падат
Коментари Харесай

Каквото е времето днес, такова ще бъде и през февруари догодина

Днес е вторият ден от Горещниците.

Астрономически тези дни се падат на 28, 29 и 30 юли, обаче по отношение на националното честване датите са 15,16,17 юли.

Тези три дни имат лични имена. В разнообразни райони на страната се среща да им споделят Първи горещняк, Люта, Чуру̀та, Чурулига, Мурулига, Чу̀реци, Втори горещняк, Трети горещняк, Св. Марина, известна още като Св. Марина Огнена.

Според националните традиции по време на тези дни - 15, 16 и 17 юли не се върви на равнища, не се работи, не се пали пещ и не се пече самун. Неспазването на тези забрани води до пожари и градушки. Тези три дни се считат и за най-горещите през годината.

Друго национално вярване гласи, че който се къпе през тези три дни в топли води, които извират от земята, няма да го хване болест, ще е здрав цяла година. Болните хора се къпели в такива топли извори, тъй като вярвали, че има лек и по този начин ще се изцерят. Достатъчно било даже единствено да се топват три пъти по един път дневно.

В Софийско (с. Желява и др.) по дните - 15,16, 17 се гадае какво ще бъде времето през месеците януари, февруари и март. Първият, вторият и третият горещник дават отговор надлежно на месеците януари, февруари и март. Ако горещникът е топъл, то и времето през съответния месец ще е меко, в случай че е студен - предвещава мраз и виелици.

Във Велешко на този ден честват занаятчиите, чиито специалности са свързани с огън. През тези дни хората се къпят в лековити извори, тъй като се има вяра, че тогава силата им е изключително огромна. На втория ден от горещниците не се пали никакъв огън.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР