Днес е Велики, или Разпети петък - денят, в който

...
Днес е Велики, или Разпети петък - денят, в който
Коментари Харесай

Разпети петък е! Не се яде и не се пие нищо - дори вода!

Днес е Велики, или Разпети петък - денят, в който е разпнат Божият наследник Исус Христос, с цел да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. На Велики петък Исус е заровен в каменен саркофаг в пещера, пред която е подложен голям камък, а входа се пази от защита. На този ден в храмовете се прави неговото опело. На утринната работа се четат дванадесет фрагмента от Евангелието, които описват за пристрастеностите (от църковнославянски - страданията) на Исус Христос. По време на богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, знак на величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните.

Неслучайно точно в този ден от Страстната седмица постът е изключително непоколебим: църквата повелява тогава да не се яде и да не се пие нищо - даже вода. На Велики петък, когато Спасителят умира на кръста, денем не се служи Света литургия. Изнася се Христовата плащеница, отдадена на погребението на Спасителя.

Преди началото на службата в средата на храма се издига " гробът " Христов, декориран с цветя, а на престола се слага плащеницата - парче плат, на което е извезан обликът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са отдадени на страданията и гибелта Христови. Обикновено плащеницата се слага на маса и православните християни минават под нея за здраве, като получават по-късно от ръката на свещеника клонче здравец. Вечерта се прави Опелото Христово, на което се съпреживява гибелта му.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР