Днес е Велики четвъртък - най-важният ден от Страстната седмица.

...
Днес е Велики четвъртък - най-важният ден от Страстната седмица.
Коментари Харесай

Велики четвъртък - най-важният ден от Страстната седмица

Днес е Велики четвъртък - най-важният ден от Страстната седмица. На този ден християните си напомнят Тайната вечеря, молитвата на Христос в Гетсиманската градина и измяната на Юда.

Пасхалната вечеря - последната преди разпятието, стартира с обреден жест - Христос измива краката на апостолите с думите ``Не пристигнах да ми служат, а да послужа``.

Според евангелския роман по време на вечерята Исус раздал на учениците си самун и вино - неговото тяло и кръв, като по този начин открил тайнството причестяване: " И когато ядяха, Исус взе хляба и като благослови, преломи го и раздавайки на учениците, сподели: вземете, яжте - това е Моето тяло. И като взе чашата и благодари, даде им и рече: пийте от нея всички; тъй като това е Моята кръв на новия завет, която за мнозина се пролива за опрощаване на грехове " (Евангелие от Матей, 26:28).

По време на Тайната вечеря Иисус споделил на учениците си, че ще бъде предаден. През нощта Христос се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя и залавянето му. Синедрионът произнася смъртна присъда. Тя е доказана от прокуратора на римската провинция Юдея Пилат Понтийски, който от боязън да не провокира протест не смее да я анулира, само че обществено си измива ръцете като знак, че не е отговорен за решението да бъде наказан на гибел почтен. В същата довечера, която съгласно еврейските вярвания е началото на следния ден (след залез), Христос е разпнат.

На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. Извършва се маслосвет, при който всеки искащ мирянин бива помазан с елей за здраве.

Народната традиция: боядисването на яйцата

Народният бит свързва Велики четвъртък с традицията в този ден да се боядисват великденските яйца. Обредът изисква това да става рано заран преди изгрев слънце.

Първото яйце наложително би трябвало да бъде алено - знак на пролятата кръв на Спасителя. Докато боята още не е изсъхнала, с яйцето се рисува кръст върху челата на децата и се натриват бузите им за здраве.

Това яйце се пази в къщата в продължение на година, с цел да носи триумф и благополучие на домакините. Второто яйце също се боядисва в алено. То ще бъде занесено и оставено в църквата след празничната литургия в среднощ на събота против неделя. 

На Велики четвъртък се замесва и тестото за великденските козунаци. Най-често те се оформят като плитка, а в средата се оставя място, където да се сложи изписано яйце.

За фамилиите, които не съумеят да изпълнят ритуалите през днешния ден, се дава втора опция - да боядисат яйцата и да омесят козунаците в събота. След въздържанието на Разпети петък съботата е денят за дотъкмяване на подготовката за празника.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР