Днес е Велика сряда. Третият ден от Страстната седмица е

...
Днес е Велика сряда. Третият ден от Страстната седмица е
Коментари Харесай

На Велика сряда се бере здравец, чистенето за Великден приключва днес |

Днес е Велика сряда. Третият ден от Страстната седмица е обвързван с покаянието на блудницата и решението на Юда да съобщи Христос.

Велика сряда ни напомня за една жена, разкаяла се развратница, която изляла скъпоценен елей върху Господа в дома на Симон прокажени. С това тя го помазала за заравяне, приживе го оплаквала и умила нозете му. 

На този ден пък Юда заречен да съобщи Господ за тридесет сребърника.

Народната традиция повелява на днешния ден да се бере здравец, който децата раздават за здраве на Разпети петък.

Днес завършва и огромното великденско почистване в къщата. 

Църквата уважава на 20 април преподобни Теодор Трихина. Той се родил в Цариград. Бил наследник на богати родители. Още като младеж оставил бащиния си дом, отказал се от благосъстоянието и се настанил в един манастир някъде в Тракия. Тук се предал на непоколебим отшелнически живот и правил най-тежки подвизи. Спял малко и то постоянно на камък. Ходел постоянно гологлав и се обличал с груба власеница, заради което е наименуван Трихина, т.е. власеник. Бог го надарил с чудотворна мощ, и той както приживе, по този начин и след гибелта си правил доста чудеса. От мощите му изтичало благоуханно целебно миро и мнозина намирали там лек за недъзите си. Починал в мир към 400 година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР