Днес е Велика събота – последният ден от Страстната седмица,

...
Днес е Велика събота – последният ден от Страстната седмица,
Коментари Харесай

В очакване на чудото на Възкресението – днес е Велика събота

Днес е Велика събота – последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден и чудото на Възкресение.
На този ден църквата алегорично оплаква тялото на Христос и уважава пребиваването на неговото тяло в гроба, слизането му в пъкъла за възвестяване на успеха над гибелта и за избавлението на душите.
Богослужението стартира от сутринта и продължава до вечерта. В събота вечерта плащеницата се внася назад в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.
Според традицията в събота преди изгрев слънце се месят великденски обредни хлябове и козунаци. През целия ден в храмовете се освещават яйца, козунаци, ястия, хлябове, предопределени за празничната софра.
В събота също могат да се боядисват яйца. Първото боядисано яйце се оставя за Богородица. Вярва се, че то има чудодейна, лечебна мощ.
Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. Тайнството остава неразгадано и за милиони вярващи по целия свят огънят е небесно знамение.
Подготовката за слизането на огъня стартира в събота заран. Винаги параклисът Божи гроб деликатно се ревизира за запалителни средства, с цел да изчезне всяко подозрение, че чудото е плод на човешка ръка.
Огледът вършат представители на мюсюлманската общественост в Ерусалим. След това вратите се запечатват с огромна пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската черква, които имат параклиси в огромния храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.
По остаряла традиция единствените, които могат да получат небесния огън, са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания.
Според остаряло вярване, в случай че плодородният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде опустошен и ще настъпи Второто пришествие.
В среднощ на събота против неделя хората се поздравяват с „ Христос Воскресе! - Воистина воскресе! " и си пожелават здраве и благополучие. Църквата се обикаля със свещ, която би трябвало да се донесе негласно у дома, като се внимава да не угасне.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР