Днес е Велика събота, последният ден от Страстната седмица преди

...
Днес е Велика събота, последният ден от Страстната седмица преди
Коментари Харесай

Велика събота е, християните се готвят за Възкресение Христово

Днес е Велика събота, последният ден от Страстната седмица преди Възкресение Христово.

Това е денят, в който след страданията и мъчителната си гибел, Исус бил свален от кръста от двама от най-верните му почитатели – Йосиф Ариматейски и Никодим, обвили го в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала близо до Голгота. Първосвещениците и фарисеите знаели, че Исус Христос е предсказал възкресението си. Невярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би апостолите да откраднат тялото на Исус, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самият гроб запечатали.

Духът на Исус отишъл в пъкъла и там разрушил оковите, с цел да открие още веднъж за хората пътя към парадайса. Този акт символизира милостивото всеопрощение, любовта и човеколюбието на Сина Божий.

Тази вечер в църквите се отслужва тържествено свещенодействие. Точно в среднощ тя се обикаля три пъти, свещеникът афишира Възкресението на Исус с думите " Христос Воскресе! ", а хората отвръщат " Воистину Воскресе! ".

Църквата популяризира Велика събота като " най-благословения седми ден ". Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, само че в това време избавя света и отваря гробовете.

Велика събота е ден за посещаване на гробищата и отдаване на респект към умрелите. Жените преливат и прекадяват. Раздават се самун за душите на мъртвите и боядисани яйца. Днес е последният ден, в който те би трябвало да бъдат боядисани.

Страстната седмица е най-дългата седмица в годината, наситена с доста горест и покъртителни преживявания. Защото пристрастеност значи страдалчество. А страданията Христови са въведения към безконечния живот.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР