“Днес е важен ден за Военноморските сили (ВМС). С този

...
“Днес е важен ден за Военноморските сили (ВМС). С този
Коментари Харесай

Подписахме с германска компания за двата нови бойни кораба, тя ще ги строи у нас


“Днес е значим ден за Военноморските сили (ВМС). С този план направихме втората крачка за модернизацията на Българската войска след подписването на контракт а за нови изтребители. Надявам се да не е последната ”. Това сподели министърът на защитата Красимир Каракачанов на церемонията по сключване на контракт а по плана за „ Придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд за Военноморски сили “ с компанията “Fr. Lürssen Werft “ GmbH&Co. KG през днешния ден, 12 ноември. „ Подписахме контракт , който е значим освен за българските въоръжени сили в лицето на българския флот, само че и за компанията „ Люрсен “. Той демонстрира, че връзките, включително и икономическите сред двете другарски страни Република България и Федерална Република Германия се развиват добре “, добави министър Каракачанов.

„ Нашите връзки с „ Люрсен “ не завършват с този контракт , в противен случай те в този момент стартират. Тепърва имаме много работа по индустриалното съдействие. Надявам се, че двете страни ще могат да изградят доверие и положителни връзки, което за доста години напред ще бъде от изгода, както за немската компания, по този начин и за българските Военноморски сили “, съобщи още министърът на защитата.

„ Сделката е изключително значима, тъй като двата кораба ще бъдат напълно издигнати в България, във Варна. Планираме в бъдеще да строим още кораби, които ще бъдат както за Черно море, по този начин и за други морета “. Това сподели Дирк Малговски, ръководещ шеф на компанията “Fr. Lürssen Werft “ GmbH&Co. KG на церемонията по подписването. Той благодари на българската страна за градивната атмосфера и положените старания в хода на договарянията и акцентира, че занапред следва сериозната работа, защото процесът на създаване на корабите ще отнеме няколко години.

„ Това е значим ден за България, за българските Военноморски сили и за компанията „ Люрсен “. Успяхме да подпишем контракт а с страна, която е наш сътрудник в НАТО, и е член на Европейския съюз. Благодарение на тази договорка, отличните връзки сред нашите две страни ще се задълбочават още повече “, акцентира Дирк Малговски.

Според утвърждения от Министерския съвет договор компанията ще построи и достави два многофункционални модулни кораба, като финансовата рамка на плана е на стойност 984 000 000 лева с Данък добавена стойност. Строежът ще бъде осъществен на територията на Република България в корабостроителен цех МТГ „ Делфин “. Корабите се чака да бъдат доставени надлежно през 2025 и 2026 година. Договорът планува образование както на екипажите, по този начин и на инженерния състав. Корабите имат качества да вземат участие в необятен набор от морски интервенции на НАТО и Европейски Съюз. С реализацията на плана Военноморски сили ще придобият съвременни качества за противопоставяне на надводен, подводен и въздушен съперник.

При спазването на всички противоепидемични ограничения на церемонията участваха изключителният и пълномощен дипломат на Федерална Република Германия Н.Пр. Кристоф Айххорн, началникът на защитата адмирал Емил Евтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и представители на фирмата-изпълнител.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР