Днес е църковният празник Архангелова задушница, който се отбелязва винаги

...
Днес е църковният празник Архангелова задушница, който се отбелязва винаги
Коментари Харесай

Архангелова задушница е, почитаме паметта на починалите

Днес е църковният празник Архангелова задушница, който се отбелязва постоянно в съботата преди Архангеловден - на 8 ноември. На този ден се отдава респект към паметта на мъртвите, както и безконечна благодарност на починалите в редовете на Българската войска.

Архангеловата задушница, която предхожда огромния празник на Свети Архангел Михаил, намира своето съображение в християнската догматика за възкресението на мъртвите. Оттам идва и почитта към умрелите, която като християни отдаваме при всеки помен и на задушниците през годината.

Архангелова задушница се назовава ще "Рангелова задушница ", "Голяма задушница ", "Мъжка задушница ".

На Архангелова задушница, както на всеки различен помен, се раздават жито, самун, вино, сладкиши, бонбони, плодове, месо. Освен на околните, се раздава и на хората към прилежащите гробове, даже да са непознати. Житото символизира възкресението, а хлябът - Исус Христос.

Значението на Задушница е огромно. Това не е единствено ден, в който околните и роднините на покойника се събират край гроба му, с цел да "ядат и пият ". Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за умрелия, че не е пропуснат. Според богослови това е връзката сред земната и небесната Църква.

Традицията за респект към починалите военнослужещи датира от 1924 година. Прекъсната е през 1946, с цел да бъде възобновена още веднъж през 1992 до през днешния ден.

Във всички огромни регионални градове е обезпечен спомагателен превоз до гробищните паркове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР