Днес е трудно човек да си го представи, но до

...
Днес е трудно човек да си го представи, но до
Коментари Харесай

Музикални хроники: Как раздразнението на Queen от собствената им публика доведе до създаването на We Will Rock You

Днес е мъчно човек да си го показа, само че до един миг велика група като Queen не се радва, а се нервира, когато публиката е прекомерно дейна и пее песните им по време на концерти.

Във времена, когато нормалното държание на аудиторията е по-различно, английските митове не знаят по какъв начин да реагират на ентусиазма на тълпата от пеещи и скандиращи хора.

Но когато осъзнават, че това в действителност е преимущество, те го задействат в своя изгода и измислят една от най-прочутите рок песни, създавани в миналото.

Класиката We Will Rock You е до болежка позната с емблематичния дум-дум-пляс темп, с незабавно запаметяващия се припев и с китарното соло в края. И въпреки че през днешния ден е евъргрийн, за времето си песента е прекомерно пробна и самите Queen се съмняват в капацитета ѝ.

Хитът е откриваща ария от албума News of the World (1977), последвана от не по-малко емблематичната We Are The Champions, написана от Фреди Меркюри. Специално We Will Rock You е комбинация на китариста Брайън Мей и няма по-подходящ човек от него, който да опише нейната история.

Идеята се заражда по време на концерт в Стафорд на 29 май 1977-а. Групата се любува на гигантския си триумф след излизането на хитовата Bohemian Rhapsody две години по-рано, а към този момент е изкарала и сполучливо турне и в Америка.

“Бяхме група, която се справяше сносно, имахме добра почитател база и хората упорстваха да пеят песните ни дружно с нас. Мисля, че това много ни дразнеше! ”, спомня си Брайън Мей. “Тогава си мислехме, че те просто би трябвало да слушат. „ Хора, работим толкоз интензивно, просто ни слушайте ”, по този начин си казвахме. Но нямаше какво да ги спре. И съответно в онази вечер те пяха всяка дума от всяка една ария, което беше много извънредно за тогавашните времена “.

„ Бях ходил на концерт на Led Zeppelin и не помня някой да е пеел на Communication Breakdown или друга тяхна ария. Видях, че там хората слушат. Клатят си главите и слушат. Мислех си – за какво не го вършат и на нашите концерти, вместо да пеят?. След онази вечер в Bingley Hall, слязохме от сцената и всички се спогледахме изумени, тъй като цялото това пеене на публиката беше извънредно “.
Тогава на Мей му светва лампичката. „ Казах на Фреди: „ Може би, вместо да се борим против това, би трябвало да го поощрим. Може би би трябвало да впрегнем цялата тази сила “. Всички се съгласихме, че това е нещо доста забавно, с което би трябвало да опитвам и да позволим на аудиторията да взима по-голямо присъединяване в шоуто “.

“Замислих се какво могат да създадат хората от тълпата, в случай, че са нагъчкани един до различен. Няма какво толкоз да вършат, с изключение на да тропат с крайници, да пляскат с ръце и да викат. Но в случай че ще скандират нещо, какво би било то? И тогава изникна в главата ми: We will, we will rock you! ”, споделя Мей. “Надявах се това да бъде нещо, което те ще подхванат. Ще имаме ария, която ще бъде водена от публиката. Затова в записа няма барабани, а единствено тракане с крайници и пърпорене с ръце, което ние четиримата направихме ”.

Макар че той първи си дава сметка за капацитета на ария, насочена към взаимоотношение с публиката, самият Мей изпитва някои съмнения. “Бях много нерешителен по отношение на това, тъй като песента ми изглеждаше прекомерно опростена. И не бях уверен, че ще звучи като действителна ария. Но когато чух Фреди да я пее, станах надалеч по-уверен ”.

Оказва се, че барабанистът на Queen Роджър Тейлър има най-вече запаси към подобен метод и не вижда късмет We Will Rock You да стане огромен шлагер. „ Със сигурност той не искаше да я слагаме при започване на албума. Каза, че никое радио няма да желае да я пусне, тъй като не звучи като рок ария. Но аз настоявах и въпреки че нормално губех тези разногласия, в оня случай завоювах. Затова и албумът стартира точно с нея “, радва се китаристът. „ Беше моя и концепцията да съберем We Will Rock You и We Are The Champions в едно. Това сработи доста добре, частично точно тъй като двете песни са с общата концепция да включат интензивно публиката, а частично и тъй като чисто музикално имаше логичност да ги съвместим. “

Значимостта на We Will Rock You е голяма и тя коренно трансформира метода, по който Queen подхождат към концертите и към музиката си. „ Оттам нататък в действителност се придържахме към този блян и станахме група, която окуражава присъединяване на публиката. В началото не бяхме такива, само че след това това се трансформира в нещо ужасно за нас. Вероятно през днешния ден звучи прекомерно близо до мозъка, тъй като всички към този момент подканят хората да пляскат и да пеят дружно, само че в тези времена рокендролът не предполагаше такова нещо. Като се върна обратно, виждам, че това е била напълно разумна концепция, само че за тогава представляваше някакво коренно отклоняване “, дава си сметка Брайън Мей.

Днес We Will Rock You е една от първите песни, които свързваме с Queen и е на всички места към нас – можем да я чуем в супермаркети, на спортни събития, в реклами, даже и в политически акции.
Светът не може да се насити на оптимално опростения, само че неудържим темп, който кара публиката да се усеща съществена част от събитието. А след революцията на Queen, всяка група мечтае да реализира сходна връзка с аудиторията си.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР