Днес е третият ден от Страстната седмица – Велика сряда.

...
Днес е третият ден от Страстната седмица – Велика сряда.
Коментари Харесай

Велика Сряда – какви са обичаите днес

Днес е третият ден от Страстната седмица – Велика сряда. На този ден се напомня за многоценното миро, пролято върху главата на Христос от разкаялата се грешница. Тя съумяла да влезе в дома, гдето бил Той, с цел да засвидетелствува почитта си, а в бързината счупила съда, с цел да разлее по-лесно мирото.

Някои от апостолите възроптали, че би било по-добре мирото да се продаде, а парите да се раздадат на бедните. Христос обаче споделил да не я смущават, тъй като нуждаещи се има постоянно, а Той няма да е още дълго с апостолите. Тогава Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил измяната на Христос за тридесет сребърника.

Какво съдържа светото миро и кой може да го подготвя

Светото миро е благоуханна примес от елей (зехтин), гроздово вино и ароматни билки , което се вари при специфичен и комплициран богослужебен чин (ред). При опелото преди погребението Христос е бил помазан с миро. Затова и вечерта на Велики петък има църковна ария „ Мироносци идат, с миро Те помазват”.

Съгласно древноцърковната процедура право на подготвяне и разпределяне на свето миро имат единствено главите на обособените изцяло автокефални православни църкви – Вселенската патриаршия, Руската патриаршия, Румънската, Сръбската патриаршии и Българската патриаршия. В своята най-нова история Българската православна черква подготвя за първи път миро през 1950 година , пет години откакто Вселенската патриаршия я признава за независима.

Самото мироварене стартира от Велики понеделник. Мироваренето продължава три дни. Свареното миро се сипва в няколко съда, наричани конкуми, които по-късно се внасят в светия олтар. Освещаването на мирото става на Велики четвъртък. Осветеното миро се пази в особено помещение – миротека. Раздаването му за църковни потребности става въз основа на документално поискване от епархийските началства и с благословението на главата на Църквата.
 Какво се случва през всеки ден от Страстната седмица  Какво се случва през всеки ден от Страстната седмица  Какво се случва през всеки ден от Страстната седмица  Какво се случва през всеки ден от Страстната седмица
На Велика сряда обичаят повелява да се бере здравец, най-вече от децата, и на Разпети петък да се раздава за здраве.

Днес завършва и огромното великденско почистване в къщата , знак освен на потребността от спретнат дом за празника, само че и на очистената от грехове душа, подготвена да срещне Възкръсналия Спасител. На Велика сряда не се работи никаква домакинска работа , а в случай че някой престъпи това предписание, има вяра се, че умеенето му ще се отнеме.

На този ден вярващите се замислят: дали и ние, които носим Христовото име, не предаваме Христа посредством нашите небогоугодни каузи? От тоя ден коленопреклоненията на молитвата не престават.

 великден Istock

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР