Днес е третият ден от Страстната седмица. На Велика сряда

...
Днес е третият ден от Страстната седмица. На Велика сряда
Коментари Харесай

Велика сряда е - денят на Тайната вечеря

Днес е третият ден от Страстната седмица. На Велика сряда е Тайната вечеря на Божия наследник с Апостолите, по време на която Христос им споделя, че един от тях ще го съобщи. В деня на Велика сряда Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил измяната на Христос за тридесет сребърника.

На Велика сряда обичаят повелява да се бере здравец, най-вече от децата, и на Разпети петък да се раздава за здраве. Днес не се работи никаква домакинска работа, а в случай че някой престъпи това предписание, има вяра се, че умеенето му ще се отнеме.

На Велика сряда се напомня за скъпото миро, пролято върху главата на Христос от разкаяла се грешница. Успяла да влезе в дома, в който бил Христос, дамата, носеща алабастърен съд с драгоценно миро, желала да засвидетелства почитта си. В бързината да не й се пречи на положителното желание, тя счупила съда, по-лесно да се разлее мирото.

Това не се одобрило и някои от апостолите възроптали под претекст, че по-добре би било мирото да се продаде и парите да се раздадат на бедните. А Христос споделил да не я смущават, тъй като за това й старание ще се разгласи по целия свят.

Тогава Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил измяната на Христос за тридесет сребърника. От този ден коленопреклоненията на молитвата не престават.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР