Днес е Трети март - националният празник на България, на

...
Днес е Трети март - националният празник на България, на
Коментари Харесай

Отбелязваме 3-ти март, 142 години от Освобождението на България, на места без официални церемонии

Днес е Трети март - националният празник на България, на който страната отбелязва 142 години от Освобождението.

В цялата страна днешният празник ще бъде маркиран с шествия, поднасяне на венци на паметниците от Руско-турската война, църковни ритуали и празнични концерти. На места обаче празникът ще бъде засенчен от анулация на публични церемонии на фона на растежа на болните от грипния вирус вид Б и суматохата към ковид, макар че в страната няма инфектирани с него.

На този ден (19 февруари по остарял стил) през 1878 година Русия и Османската империя подписват Санстефанския кротичък контракт, който планува възобновяване на Княжество България. За първи път празникът е празнуван на 19 февруари 1880 година като " Ден на възшествието на престола на император Александър II и умозаключение на Санстефанския кротичък контракт ", а от 1888 година се чества като Ден на освобождението на България. Денят е избран за народен празник с Указ 236 на Държавния съвет, публикуван на 27 февруари 1990 година, и с Решение на 9-ото Народно заседание от 5 март 1990 г.

В София начало на формалните тържества ще бъде обещано в 11 ч. с тържествената гала по издигането на националното знаме пред Паметника на незнайния боец. Гражданите ще бъдат допускани до събитието през контролнопропускателни пунктове, където ще бъдат проверявани с детектори за метал и скенери за огнестрелни и хладни оръжия. По време на осъществяването на националния химн ще бъде изпълнен артилерийски салют от 20 залпа. Те ще бъдат създадени от 122 мм артилерийска батарея от състава на Националната гвардейска част, ситуирана в Княжеската градина. От 12 часа пред постройката на администрацията на президента Националната гвардейска част ще извърши промяна на почетния гвардейски часовой.

Тържествената заря-проверка по случай националния празник е от 18.30 часа на пл. " Народно заседание ". И тук достъпът на жители ще става през контролни пунктове, като няма да бъдат допускани хора във очевидно нетрезво положение или носещи обемист багаж.

Днес с вход свободен работят Парк-музеят " Врана ", Регионалният исторически музей - София, столичната Зоологическа градина, Софийската градска художествена изложба и филиалите ѝ - галерия-музей " Дечко Узунов " и изложба " Васка Емануилова ".

Тази година бяха анулирани формалните церемонии, които обичайно се организират при Паметника на свободата на връх Свети Никола (Шипка). Това стана след рекомендация от Националния действен щаб за ковид през вчерашния ден, като оттова обясниха стъпката с високия брой болни от грипен вирус вид Б. От регионалната администрация на Стара Загора категорично показаха, че макар отменянето на формалните празнувания остава свободен достъпът на жителите, които желаят да се поклонят пред паметника. Президентът Румен Радев и ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, които трябваше да вземат участие в формалните празнувания, към този момент оповестиха, че ще се изкачат до върха.

Заради предстоящото скупчване на хора до 18 часа през днешния ден ще бъдат пренасочвани директно преминаващите транспортни средства от прохода " Шипка " към Прохода на републиката.

Мерките против разпространяването на грипа ще обиден и честванията в Бургас, където от през вчерашния ден е оповестена грипна зараза. Затова кметът Димитър Николов разгласи, че се изтеглят всички участия на деца, планувани в формалната стратегия. Иначе в 11.30 часа на пл. " Св. св. Кирил и Методий " всеки ще може да се срещне с артисти, преобразени като Иван Вазов, Христо Ботев, Васил Левски, Райна Княгиня, Георги Бенковски, Захари Стоянов и съветския офицер Павел Калитин. В 12.30 часа православните храмове в града ще възвестят с камбанен звън Деня на Освобождението. След празничния молебен са планувани концерти и третомартенско хоро, в което ще се включат над 10 танцови ансамбъла, както и известният Иво Папазов с оркестър " Тракия ".

Синята зона ще бъде безвъзмездна, а линиите на градския и междуселищния превоз ще работят с празнично разписание, припомнят от общината.

След рекомендацията на Националния действен щаб и община Стара Загора анулира плануваните всеобщи прояви за Освобождението - паметното шествие с 300-метровото българско знаме, както и тържествената заря-проверка, заяви пресцентърът на общината.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР