Днес е Тодоровден, празникът се чества винаги в първата събота

...
Днес е Тодоровден, празникът се чества винаги в първата събота
Коментари Харесай

Тодоровден е, празникът се нарича Конски Великден

Днес е Тодоровден, празникът се празнува постоянно в първата събота от Великия пост. Църквата уважава свети великомъченик Теодор Тирон. Имен ден честват и Тодор, Божидар и женските разновидности на имената.

Името произлиза от гръцкото Theodoros и значи " Божи подарък ". 

Тодоров ден е един от първите пролетни празници и в националните показа е обвързван с плодородието. Вярва се, че светецът отива със своя кон при бог, с цел да го моли за лято и добра годишна продукция за стопаните. Най-характерни за празника са кушиите, които се организират в цялата страна. На този ден съгласно националните вярвания свекървите се сближават с младите си снахи, в предишното те получавали на Тодоровден правото да месят самун в новия си дом.

Петдесет години след гибелта на св. Теодор гонителят на християните император Юлиан Отстъпник (332 - 363) продължавал да желае възвръщането на езичеството. Знаейки че 40 дни преди Великден християните съблюдават непоколебим пост, решил да се подиграе с тях и да ги принуди да ядат жертвена храна. Император Юлиан наредил на градоначалника в Цариград да напръска скрито с кръв всички постни храни на пазара и християните, като ядат, въпреки и без да знаят, да се осквернят и така да бъдат подиграни и оповестени за езичници.

Църковното поверие споделя, че св. Теодор Тирон се явил на Цариградския Архиепископ Евдоксий, известил му наредбата на Юлиан Отстъпник и му заръчал да предизвести християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара. На запитването на Архиепископа: какво да ядат през тия дни, св. Теодор дал отговор: да си подготвят жито, то да им бъде храната. Архиеп. Евдоксий запитал: кой е този, с който приказва, и св. Теодор му известил името си. Предупредени за наредбата, християните не взимали никакви храни от пазара. Юлиан схванал, че лукавият план е оголен, останал опозорен и пуснал неосквернена стока на пазара. 

Оттогава за признателност на Първата събота от Великия пост Църквата възпоменава паметта на св. великомъченик Теодор Тирон. За спомен на случилото се се вари жито, което се благославя в по време на богослужението в храма.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР