Днес е тъжен ден за Спартак, тъй като се навършват

...
Днес е тъжен ден за Спартак, тъй като се навършват
Коментари Харесай

Спартак си спомня за Стефан Найденов

Днес е печален ден за Спартак, защото се навършват 13 години от преждевременната кончина на един от майсторите на завършващия удар в българското състезание през 70-те, 80-те и 90-те години на предишния век Стефан Найденов, който е икона на " соколите " и образец за подражателство за поколенията спартаклии.

Роден през 1957 година в село Стубел, Монтанско, по време на своята спортна кариера Доктора носи екипите на Септемврийска популярност (Михайловград), Берое, Спартак (Варна) и Черно море, написа на страницата на Голове, метри, секунди във Facebook. 

След два мощни сезона (1975-1977 г.) със Септемврийска популярност минава в Берое, като е част от отбора на старозагорци, достигнал финала за Купата на Съветската войска през 1979 година, а по-късно е титуляр и в двата вълнуващи мача с Ювентус в шампионата за КНК.

Най-силните му интервали са с екипа на Спартак (Варна) - 1982-1990 и 1991-1993 година. Найденов, който последователите също назовават Фалкао, е най-хубавият голмайстор на варненци в " А " група за всички времена с 56 попадения. Оформя удивително партньорство с някогашния национал Живко Господинов и се трансформира в една от най-големите митове на клуба

Найденов е част от най-успешния тим на Спартак в историята, който е финалист в шампионата за Купата на България през 1983 година, а съшата есен достигал до 1/8-финали в конкуренцията за КНК и става единствения наш тим, играл офциални мачове с Манчестър Юнайтед. През 1984 година спартаклии печелят и бронзовите медали в елита. 

Найденов записва и 7 мача за националния отбор на България. Титуляр е в представителната селекция в контролната среща с Швейцария, играна пред 15 000 фенове на стадион " Юрий Гагарин " във Варна през 1983-та. Същата година пък се разписва при визитата на мощния тогава отбор на Полша (с Млинарчик, Джуба, Бунцол, Смоларек и други в редиците си).

През сезон 1990/1991 година пази цветовете и на другия варненски отбор - Черно море. Общо в " А " група има 295 мача и 77 гола. Остава запомнен със своето неподражаемо майсторство и футболен разсъдък.

Отива си от този свят на 3 ноември 2010 година. Когато е едвам на 53...
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР