Днес е т. нар. ден за размисъл преди произвеждането на

...
Днес е т. нар. ден за размисъл преди произвеждането на
Коментари Харесай

Ден за размисъл е, ето какво е забранено да се прави

Днес е така наречен ден за размисъл преди произвеждането на съответния избор, в тази ситуация - преди локалните избори. Законът планува някои забрани, които важат и за самия избирателен ден.

Освен че не се позволява политическа пропаганда, не се позволява и оповестението под каквато и да било форма на социологически изследвания до затварянето на изборните секции.

Според ИК е неприемливо също и разпространението на нови пропагандни материали, както и унищожаването на материали, сложени в сходство със законовите условия на местата, избрани от кмета на съответната община.

В другите страни "изборната тишина " трае друго - от 48 часа до три дни.

Денят за размисъл е и ден за крайна подготовка на изборните секции - обособяват се да вземем за пример така наречен тъмни стаички за гласоподаване.

До изборния ден ЦИК записва наблюдаващи и разгласява на интернет страницата си техен указател.

В самия ден на вота и до края на гласуването законодателят у нас е забранил да се слагат в изборните пространства пропагандни материали на партии, обединения и инициативни комитети, както и на по-малко от 50 метра от входа на постройката, в която са секциите.

Когато секционната изборна комисия откри съществуване на сходни материали, тя неотложно ги отстранява - при нужда - със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на Министерство на вътрешните работи.

В изборното помещение не се позволяват лица с държание, накърняващо положителните нрави, както и лица, носещи предмети, рискови за живота и здравето на жителите.

В местата за гласоподаване се не разрешава влизането на въоръжени лица.

Не се позволява потреблението на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника за снимане на метода на гласоподаване. При нарушение на възбраната комисията неотложно афишира бюлетината за недействителна и отбелязва това събитие върху бюлетината и в графата "Забележки " на изборния лист. Избирателят не се позволява наново до гласоподаване, планува Изборният кодекс.

В помощ на искащите да гласоподават, дирекцията "Български документи за идентичност " е основала нужната организация за работа, осведоми Министерство на вътрешните работи.

Служителите от звената на дирекцията при Столична дирекция на вътрешните работи и ОД на Министерство на вътрешните работи ще работят и на 27 октомври, от 8.30 до 19.30 часа, и ще спомагат на българските жители, които не имат годни документи за идентичност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за общински съветници и за кметове.

При производство на втори тур на изборите за общински съветници и за кметове /3 ноември/ ще се издават нови удостоверения - от 29.10.2019 година до 3.11.2019 година, в това число, прецизират от вътрешното ведомство.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР