Днес е своеобразен празник на българския талант, прекрасно реализиран, упорито

...
Днес е своеобразен празник на българския талант, прекрасно реализиран, упорито
Коментари Харесай

Радев удостои с държавни отличия Христо Мутафчиев и още 8 дейци на културата

Днес е самобитен празник на българския гений, прелестно осъществен, настойчиво защитаван и безапелационно признат, оценен и приветстван. Това сподели президентът Румен Радев, който връчи през днешния ден високи държавни оценки на деветима дейци на културата и изкуството, които дефинира като огромни създатели, ярки персони и почтени българи, посветили се на духовния прогрес.

В Гербовата зала на " Дондуков " 2 режисьорът Адела Пеева беше отличена с медал " Стара планина " - първа степен. Румен Радев удостои с медал " Св.св. Кирил и Методий " - огърлие, балетната изпълнителка, възпитател и хореограф доцент Калина Богоева, оперната прима Стефка Евстатиева, дългогодишния шеф на Националния образователен комплекс по просвета с колеж за проучване на италиански език и просвета Величка Велянова. Актьорите Иван Иванов и Христо Мутафчиев, както и композиторът и възпитател проф. Милко Коларов също бяха удостоени с медал " Св.св. Кирил и Методий " - огърлие. Държавният глава връчи медал " Св.св. Кирил и Методий " - втора степен, на писателя и преводач Петър Велчев и на доктор Иван Ангелов - шеф
/2000-2015/ на Народната библиотека " П. Р. Славейков " във Велико Търново.

Богатите биографии на отличените ясно демонстрират, че зад тях изпъква силата на изкуството, с която то пленява мозъка и въображението, сподели президентът Радев. Тази мощ участва във вас, тъй като тя е силата на словото, на музиката и танца, на театралния облик, добави президентът, който дефинира оценките като самопризнание освен за гения, трудолюбието и триумфите на наградените, а на първо място за това, че те предават духа на свободното творчество на многочислени млади почитатели. Убеден съм, че триумфът на вашето духовно водачество и културна задача е триумф за цяла България, сподели президентът.

Работим и творим, с цел да допринесем за духовното развиване на обществото ни - задача, която постоянно е била сложна и неблагодарна, сподели от името на наградените режисьорът Адела Пеева. Живеем, по този начин се случи, във време, когато материалното е ценено, а духовното - подценявано. Тези високи държавни оценки са огромно самопризнание за това, че ние, все пак, сме съумели да дадем приноса си за развиването на духовното и в битката против пошлостта в обществото ни, добави авторката на " Чия е тази ария? " и " Развод по албански ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР