Днес е Световният ден на кучето. За първи път се

...
Днес е Световният ден на кучето. За първи път се
Коментари Харесай

Отбелязваме Световният ден на кучето

Днес е Световният ден на кучето.

За първи път се отбелязва в Съединени американски щати през 2004 година и в доста страни се провеждат разнообразни начинания, чиято цел е да насърчат хората да бъдат грижовни освен към личните си кучета, само че и към останалите, които срещат по пътя си.

Множеството проучвания са посочили, че кучетата са отлични терапевти и тяхното наличие в живота на индивида е способно да извади мнозина от положение на доста тежка меланхолия.

Кучето се трансформира в неизменим сателит на индивида още от дълбока античност. Интелигентни и възприемчиви същества, кучетата бързо се привързват към стопанина си, и са подготвени да го следват на всички места.

Любовта и предаността им не знае граници и едно от многото доказателство за това е казусът с именитото куче Хачико от породата акита ину, което продължава да чака своя притежател на гара Шибуя в Япония в продължение на девет години след неговата гибел. В памет на Хачико е повдигнат монумент, символизиращ обич и честност.
Освен за пазители на дома и фамилното имущество, четириногите оказват помощ на незрящи хора, намират изгубили се туристи в планината и се демонстрират като дясната ръка на ловците.

Кучетата са единствените животни, с изключение на индивида, които могат да разпознават страстите. Достатъчно им е единствено за секунда да ви погледнат и незабавно схванат дали се радвате, дали тъжите или сте ядосани. Те дори са способни да съчувстват на хората, изпитвайки същите страсти като стопанина си.

Отпечатъците на кучешките носове са неповторими и по тази причина от време на време те служат за идентификация на животните, както пръстовите отпечатъци при хората се употребяват за тяхното различаване. Криминалистите постоянно употребяват тази тяхна линия с цел да разкрият закононарушения, в които са взели участие кучета и техните стопани.

Когато кучетата контактуват с хора или с други кучета в мозъка им се отделя окситоцин или хормон на любовта. Това е същият развой, който протича в мозъка на човек, когато той прегръща някого или се целува с някого.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР