Днес е Световният ден на бежанците. У нас със статут

...
Днес е Световният ден на бежанците. У нас със статут
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден на бежанците

Днес е Световният ден на бежанците. У нас със статут на бежанци обитават 380 непознати жители, настанени в регистрационно-приемателните центрове в София и в Харманли, от които 97 са деца. Запълнен е едвам 7 на 100 от потенциала на центровете за настаняване.

Сред бежанците у нас доминират жители на Сирия, Ирак и Афганистан. Част от децата са без фамилии.

,,Те са настанени в нашите сигурни зони, които през предходната година открихме в центъра ни във Военна рампа и в "Овча купел ". Към сегашния миг техният брой е 33. Само едно е непридруженото малолетно. В тази сигурна зона ние сме обезпечили 24-часова грижа, работа с психолози, обществени служащи се грижат за тях и се работи всекидневно за тяхната сигурност'', съобщи пред БНР Янита Манолова от Държавната организация за бежанците.

Близо 80 милиона са бежанците по света, съгласно отчет на организация на Организация на обединените нации

Децата учат български език и са включени в отдалеченото образование, наложено в учебните заведения в страната поради епидемията от ковид. А в бежанските центрове няма случай на болест с вируса поради строгите ограничения.

Ограничаване достъпа на външни лица, обезпечаване на персонални защитни средства, стерилизация, започнахме доста интензивни беседи с тях за разпространяването на COVID-19, какви са признаците, добави Манолова.

У нас към този момент има случаи на трайно заселили се бежански фамилии, регистрира се и нараснала приемливост от страна на обществото към потърсилите леговище.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР