Днес е Световният ден на астероидите. Учените по целия свят

...
Днес е Световният ден на астероидите. Учените по целия свят
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден на астероидите

Днес е Световният ден на метеоритите. Учените по целия свят следят непрекъснато метеорити, които могат да се сблъскат с нашата планета, само че няма международна стратегия за противопоставяне против такава галактическа опасност.

Неправителствена организация изпрати писма до 57 евродепутати с гледище да основат Фонд за отбрана от метеорити и комети.

„ Опасността от това да бъдем затрити като цивилизация от метеорит или от друго сходно събитие е доста по-голяма, в сравнение с заплахата от боен конфликт”, сподели инж. Стоян Кънев.

Съвременната просвета не е единомислеща дали метеоритите, заплашващи Земята, би трябвало да бъдат унищожавани или отклонявани от траекторията им.

„ Може би отклонение, защото разбиването – другият вид, може да докара до рухване на по-малките парчета на доста по-голяма повърхност. Грубо казано, тяло с размери в диаметър няколкостотин метра може да унищожи град като София”, изясни доцент доктор Евгени Овчаров.

Догодина, когато България ще ръководи Съвета на евросъюза, интернационална конференция ще търси способи за отбрана от рисковите небесни тела.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР