Днес е Световен ден на възпалителните чревни заболявания, а броят

...
Днес е Световен ден на възпалителните чревни заболявания, а броят
Коментари Харесай

Пламен Пенчев: Броят на пациентите с чревни заболявания нараства у нас

Днес е Световен ден на възпалителните чревни болести, а броят на пациентите с сходни проблеми непрестанно нараства, като междинната възраст е сред 15-35 години.



България е една от дребното страни, която няма и указател на тези болести. Това от своя страна пречи пациентите да се наблюдават и да се планува при кои болестта протича тежко.

По отношение на възпалителните болести на червата, това са едни от най-сериозните заболявания, тъй като те не се лекуват, засягат хора в дейна възраст - сред 20 и 40 години и нарушават тяхното качество на живот. Нямаме построен указател и не можем да кажем какъв брой тъкмо са пациентите. Преди три години стартира работа с европейски указател, изясни пред Българска национална телевизия „ Денят стартира “ проф. Пламен Пенчев от клиниката по гастроентерология в ИСУЛ.

Към момента в страната са регистрирани три центъра за лекуване на чревните болести - в София и Пловдив. В центъра в ИСУЛ все още са регистрирани към 200 души, само че има най-малко 3 пъти повече, които търсят помощ.

Причините за зачестяването на болесттите са измененията в метода на живот, несъразмерният стрес, както нездравословните храни с доста добавки и емулгатори, акцентира проф. Пенчев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР