Днес е Разпети петък - най-тъжният ден за християните, когато

...
Днес е Разпети петък - най-тъжният ден за християните, когато
Коментари Харесай

Днес е Разпети петък

Днес е Разпети петък - най-тъжният ден за християните, когато Божият наследник Исус Христос е разпънат на кръста. На днешния ден православната църквата напомня пътя към Голгота и срещата със гибелта. Вечерта във всички православни храмове в страната се отслужва Опело Христово.

Скръбните богослужения в най-тъжния ден от годината за православните християни наблюдават издаването на присъдата, разпятието и погребението на Божия наследник, приел върху себе си греховете на цялото човечество.

Заради подхванатите противоепидемични ограничения тази година поклонението пред светата Плащаница ще става без тя да се целува и допира. Също по този начин няма да се минава под нея, както повелява църковната традиция, спазвана в България и Гърция. Светата Плащаница, символизираща заровеното Христово тяло, ще бъде изнесена в средата в храма, а вярващите ще могат само да се прекръстят и поклонят пред нея.

Също по този начин цветя и здравец в църквите няма да се раздават. На този ден, изпълнен със премеждия и безнадежност, богомолците съблюдават непоколебим пост.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР