Днес е приключила проверка във връзка с т. нар. инсинератори.

...
Днес е приключила проверка във връзка с т. нар. инсинератори.
Коментари Харесай

Христанов: Разкрихме схема, свързана с инсинераторите, по която са облагодетелствани външни лица

Днес е завършила инспекция по отношение на така наречен инсинератори. Тя е открила, че голям брой лица от БАБХ са облагодетелствали частни оператори. Това сподели в предаването „ Лице в лице “ Иван Христанов, зам.-министър на земеделието в оставка.

„ Не един шеф, а голям брой лица от БАБХ в продължение на много години, за последните 5 години ние приказваме за 60 милиона лв., които са изплатени към тези инсинератори, са облагодетелствали още веднъж частни оператори с редица тежки нарушавания и под тежки нарушавания имаме поради изчезнали животни, животни, които сякаш са инсинерирани, това е по-сложната дума за изгорени или обезвредени, които са инсинерирани сред 30 и 400 дни, откакто те публично са заведени “, съобщи Христанов.

По думите му всичко това е било осъществявано съзнателно с официални инспекции.

„ В нито един миг те не са се опитвали да спазят вътрешните процедури, законите, с цел да подсигуряват националния интерес. Комисиите са гледали безусловно официално. Идват едни документи, тези документи провокират заплащане на сред 150 000 и 300 000 лева на месец и комисията просто споделя - Всичко е наред ", сподели зам.-министърът.
Той заяви, че инспекцията е открила, че от март месец 2019 година за един от инсинераторите от 200 животни по 100 има тежки нередности.

" Въпреки това те поставят параф - Всичко е наред, парите се заплащат. Държавен фонд „ Земеделие “ пуска предходната година и тази година писмо, в което споделя, - Ние не имаме вяра в тези суми, молим да извършите детайлно инспекция и парите, които са надплатени, да бъдат възобновени. И отговорът на това нещо - ами нямам платени пари, а ние в този момент откриваме, че има и то доста “, добави зам.-министърът.

Христанов сподели още, че във всяка една регионална дирекция има най-малко един човек, който е взел участие в схемата.

„ Те са 28 регионални дирекции. Съдейки по цялата документи, считаме, че са имали един главатар, който е бил в централата, който провел цялата скица, тъй че в действителност да бъдат облагодетелствани съответните външни лица. Съответно те са си работили, както им е било казано “, изясни Иван Христанов.

„ Ние доста искахме през днешния ден да вкараме сигнала в ГДБОП. Просто трябваше да го приключим, в действителност е доста работа, единствено досега е може би 150 - 200 страници - единствено описателната част без приложенията. Но в понеделник имаме вяра, че ще е подготвен “, сподели още той.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР